EU-förslag mot bankdirektörers bonus

Ett EU-förslag har presenterats mot de höga bonusar som bankdirektörer får. Enligt förslaget skall bonusen maximalt få bli lika hög som direktörens lön. Vill VD’n få mer bonus än lön måste 3/4 av aktieägarna godkänna förslaget.

rich-list

Fördelar med förslaget är att förtroendet för bankerna och direktörerna kan stärkas i allmänhetens ögon. Många hyser en stor misstro och ilska mot banker då deras chefer och direktörer kammar hem bonusar i skyhög storlek. Jag minns själv för några år sedan då Nordea gav 2000 personer sparken – samtidigt som banken delade ut fet fet bonus till VD Christian Clausen, köpte en lyxlägenhet på Östermalm till honom för 22.5 miljoner kronor och höjde hans pension till 100 miljoner.

Christian Clausen

Christian Clausen

Nackdelar med förslaget är att personer med rätt kompetens att driva en bank framgångsrikt istället väljer andra tunga chefspositioner i näringslivet där inte samma inskränkning mot bonusar finns. 

Själv tycker jag förslaget är bra. Varför ska bankers VD ha så extrema bonusar – speciellt då många banker är nära konkurs och har svaga finanser? I Europa har skattebetalarna under finanskrisen fått rädda många banker då de varit tvugna att få ekonomiskt stöd från sina regeringar för att undvika kollaps. I mina ögon finns inga befog för bonusarna. Lönen och pensionen och alla andra förmåner räcker gott och väl.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s