Lunchmöte med Skagen fonder

_MG_6231Jag var idag på lunchmöte där representanter från Skagen fonder pratade om deras fondutbud och hur de gått det senaste året. Jag gillar Skagens filosofi! Istället för att som många andra fondbolag ha ett stort urval av fonder med olika profiler, har Skagen koncentrerat sig på sex olika fonder där man verkligen aktivt försöker slå index – och oftast har man lyckats.

Generellt tycker jag det är en mycket osmart strategi att erbjuda konsumenten för många val. Den senaste forskningen har visat tydligt att när man blir presenterad med för MÅNGA val blir man istället uppgiven och det är störst sannolikhet att man struntar helt i att välja. Detta och mer intressanta saker om mänskligt beteende kan man läsa mer om i de två mycket bra böckerna “Nextopia” som är skriven av forskaren Micael Dahlén, och “Konsten att få mentala superkrafter” av Henrik Fexéus.

Anyways, tillbaks till Skagen. De tillhör toppskiktet av fondförvaltare och har ett bra facit i handen. Deras förvaltare har många gånger blivit utsedda till “årets förvaltare” i diverse medier och detta var mitt första möte med representanter från bolaget. De lämnade ett mycket kunnigt och seriöst intryck och jag gillade presentationen. Skagen använder en princip som är ganska sällsynt i fondbranschen. Om fonden går bra, då ökar den procentuella avgiften av vinsten som går till förvaltaren. Om fonden istället går dåligt ska man som konsument inte behöva stå för förvaltarens mediokra jobb, utan då blir avgiften lägre under den period som fonden inte presterar i linje med målet.

Kan jag tänka mig spara i Skagens fonder? Ja – ifall de säker avgiften. Trots det rörliga avgiftssystemet och deras goda historik så är deras fonder förhållandevis dyra. Avgiften är mellan 0.75 och 3.0% och sett i det långa loppet äter en sådan “hög” avgift upp stor del av slutbeloppet. Det finns isåfall billigare alternativ med lägre avgift och som presterat bättre. Om de sänker avgiften till runt 0.5% så kan jag dock tänka mig att byta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s