Sänk dina fasta kostnader!

Jag har börjat läsa min första ekonomikurs – Industriell Ekonomi A som jag valde istället för Kemi B. Vi gick igenom lite grundläggande företagsekonomiska termer som kostnad, intäkt etc. För mig som är intresserad av privatekonomi så kändes mycket bekant!

Våran lärare sa att framgångsrika företag är duktiga på att maximera vinsten men framförallt sänka fasta kostnader. Om man vill spara pengar privat så gäller samma sak här – kan du sänka dina regelbunda fasta återkommande kostnader så sparar du mycket pengar. Han gav oss en utmaning att se över vår privata ekonomi lite och se om vi själva har några kostnader att sänka?

För mig som har väldigt god koll på min ekonomi så var det en kul utmaning! Jag går igenom min privatekonomi varje månad och för bugdet, planerar vad jag ska köpa och hur mycket jag kan spara och ser över mina fonder, aktier och investeringar. Tror de flesta andra i min klass inte gör det lika mycket som mig för att vara ärlig. Jag kom fram till att den enda fasta kostnaden jag kan sänka (utan att snåla in på mat etc) var mitt mobilabonnemang.

Jag är kund hos telenor och jag har inget att klaga på hos min operatör, de har skött sig ganska bra. Men mitt abonnemang är dyrt. Jag kör fastpris med obegränsat surf, sms och samtal och notan ligger på 799 per månad. Ifall jag smsar utomlands (har en del kompisar utomlands så det blir en del) kan notan smyga upåt 900 per månad. Telenor har dock ett system som gör att man under bindningstiden kan byta abonnemang utan att det påverkar bindningen etc. Jag bytte till ett annat abonnemang och fick ner min månadskostnad till 499. Sen skaffade jag bredband till datorn istället för att dela nätverk från mobilen. Går mycket snabbare nu och bredbandet kostade 150 i mån för 100mbit. Så nu är min månadskostnad ca 650 kr istället för runt 900! Win! På ett år sparar jag alltså 3000 kronor på detta.

Ett tips: När du går och handlar, ta med tygkassar hemifrån. Inte bara är det bättre för miljön, utan för att det sparar otroligt mycket pengar i det långa loppet. Gissa hur mycket? Tror inte du kommer nära. Om man handlar enligt genomsnittliga svenska inköpsvanor kommer den totala summan man lägger på plastpåsar under 30 års tid att bli……:
160 000 kr

Author: Danny

Life is an adventure! I believe in participating in life - not standing on the side and watching it. Here I will write about all my passions, big and small. Follow my exciting trips around the world as well as my almost normal days at home, wherever it may be at the moment.. If you like inspiration, travel, challenges, training, fashion, self improvement, culture, food and gear - look no further! So to all my stalkers, congratulations! Now you can enjoy watching my life closely at home with your computer, those cold nights with binoculars aimed at my window are finally over. I'll finish my first post by quoting Bilbo (a character in J.R.R Tolkien's The lord of the rings) with a line that ever since I heard it as a child (about 2 years ago) has left a trace in my memory: " It's a dangerous business, going out your door. You step onto the road, and if you don't keep your feet, there's no knowing where you might be swept off to"

2 thoughts on “Sänk dina fasta kostnader!”

  1. Exemplet med plastpåsarna, har det räknat in kostnaden för att ersätta dem?

    Hemma hos oss återanvänder vi alla plastpåsar vi köper på ica som soppåsar. Om vi skulle sluta köpa plastpåsar skulle vi behöva köpa andra plastpåsar för att ha som soppåsar. Icas plastpåsar kostar 1,50:- och jag har sett plastpåsar på rulle inne på ica där man får 50st för 35:-, dvs knappt halva priset. Är denna kostnad medräknad i din kalkyl eller sparar man egentligen “bara” 74 667 kr på 30 år?

    1. Exemplet är taget från boken av Per H. Börjesson som heter “Såhär kan alla svenskar bli miljonärer”. Det framgår inte hur han räknat men jag antar att han utgått från en genomsnittlig familjs inköpsvanor eller liknande. Långt ifrån alla är lika bra på att återanvända påsar eller ha egna! När jag själv jobbade i kassan på ICA för flera år sedan kanske det var 1 av 50 som hade det. Nu har de flesta butikerna tygpåsar man kan köpa, plus att pladtpåsarna är dyrare. Detta, och ökad miljömedvetenhet har förhoppningsvis ökat andelen på de kloka som inte köper nya varje gång 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s