Älskar alla kockar hårdrock?

Operaen sett fra luften. Foto: birdseyepix.com/Christopher Hagelund.Efter att ha jobbat i restaurangbranschen i ca 10 år i 6 olika länder så har jag hunnit med ett par ställen på mitt CV. Allt från skabbiga turisthak i Sunny Beach (Bulgarien) till high end restauranger som Kongelige Operaen i Oslo. Det roliga är att i stort sett ALLA restauranger har något gemensamt.. I köket spelas hårdrock!
Varför är det så? Är det något som obligatoriskt lärs ut under kockutbildningen? Det var min första tanke men fenomenet finns ju i fler länder än Sverige. En av de största matbloggarna i Sverige heter dessutom “Den rockande kocken”.

En annan aspekt av fenomenet är att maten som restaurangen levererar verkar uppskattas mer ju tyngre rock som spelas. Finns den en direkt korrelation mellan tyngden på rocken och mängden kärlek som maten lagas med? Blir maten något smaklös om lätt rock spelas under tillagningen?

De gånger någon diskplockare eller annan kökspersonal bytt musik har kockarna ilsknat till och bytt tillbaks snabbt! Alla som jobbat ett tag i branschen känner till den oskrivna lagen att man inte rör kökets stereo.

För att undersöka saken lite utförligare ställde jag frågan till tre duktiga kockar i min vänskapskrets. Såhär svarade de:
“- Varför lyssnar alla kockar på hårdrock medan de jobbar?”

Axel Johnsson, kökschef på Dufweholms herrgård. Tidigare jobbat på Noma i Chicago

“De vill vakna till efter den hårda utgången dagen innan. Eller så vill de ha en kick och verka tuffa.” /Axel Johnsson, kökschef på Dufweholms herrgård. Tidigare jobbat på Noma i Chicago.

268641_1805672227702_2573762_n“Det är inspirerande. Tiden går snabbare och det är lättare att koncentrera sig till rock än annan musik.” /Branni Stankovic, jobbat på restauranger i Helsingborg, Halmstad och Karlstad.

 Kan vara för det är drivande musik som gärna håller igång en och stressen i ett kök fungerar rätt bra till det. Oftast fastnar man omedvetet på vad dom andra i köket lyssnar på så man ändrar sin musikstil väldigt drastiskt väldigt snabbt. Jag brukade nästan aldrig lyssna på metal och hårdrock t ex innan jag blev kock.” /Omar Quiñonez, rutinerad kock på flera av Oslos bästa restauranger.

Där har vi det. En blandning av energi och fokus – kanske i syfte att klara sig genom stressen på jobbet eller parera sig från en hård utekväll. Ryktet säger ju att kockar super till rejält då och då. På en restaurang jag jobbade på hade kökschefen till och med en flaska pernod ståendes i köket som han regelbundet halsade ur. Hans ursäkt var ett spriten användes till att flambera musslor, men det gick fler flaskor än musslor där 🙂

Kanske håller det på att ske ett skifte i köksmusiken som Axel Johnsson menar? De yngre kockarna kanske för med sig en musik av mer elektronisk natur? Om 5-10 år kanske det spelas tung dubstep i köket? Vi kan nog iallafall med hyfsad säkerhet jobba vidare i lugnet om att slippa höra schlager, Di Leva, Håkan Hellström eller annan liknande musik ur kökets stereo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s