Tankar om träning + min träningspolare Asmir

577029_275266619259272_567862735_n_thumbJag måste erkänna, jag älskar att gymma själv. Bara mig, musiken, vikterna och inget annat. Men det finns fördelar med att ha en träningspolare man inte kan bortse från – speciellt när du kör tungt och vill pressa dig. Om jag ska tex ska öka med 5 kg i bänkpress från förra veckan, och siktar på att göra 4-5 repetitioner men inte vet ifall man klarar alla så är det perfekt att ha nån som är med och passar och pushar dig.

De senaste månaderna har jag tränat med min kollega Asmir. Av alla jag tränat med har han gjort de största och snabbaste framstegen  jag varit med om! Förmodligen för att vi tränat rätt från början och använt reverse pyramid training (http://www.leangains.com/2008/12/reverse-pyramid-revisited.html). Många (även jag själv i början), tränar “fel” genom att man lägger sitt tyngsta set sist, när man ju egentligen vill ha det tyngsta setet FÖRST (efter uppvärmningen givetvis) – för det är i det tyngsta setet man ökar, och vill öka, i styrka. Istället för att köra 10 reps, 8 reps, 6 reps och stegvis öka vikterna så gör man i reverse pyramid training tvärtom. Man värmer noga upp stegvis och BÖRJAR med sitt tyngsta set där man lägger allt krut. 4 reps, strikt, tungt och med bra form och explosivitet. Sedan vilar man ett par minuter, lastar av 10-15% och kör 5-6 reps.
Motivation-Picture-Quote-Motivation-Start-Today

Asmir är en naturlig talang när det kommer till “learning by doing”. Han tog ett svetsjobb (utan att någonsin svetsat innan), fick jobbet trots att andra killar med svetserfarenhet var på intervjun. Han lärde sig en svets-station på 2 veckor som normalt tog 2 månader.
Han lärde sig själv göra bakåtvolter och han kan utföra varje form av hantverk och bygge på hus som finns. När han lär sig en ny övning på gymmet så tar det inte lång tid innan hans teknik är perfekt och det ser ut som han gjort den flera år.

När Asmir och jag började i April vägde han ca 72 kg och hade en liten smygande mysmage. Han som ut som en vanlig smal kille.
 När vi gymmade första gången klarade han inte att lyfta 100 kilo i marklyft, han rubbade inte stången. Han körde på 65 kilo i bänk, klarade inte en enda pull-up med egen kroppsvikt och hade bara 5kg vikt i dips.
549157_10151063512438746_356005079_n

Nu, 3 månader senare väger han 74, men har snart ett 6-pack. Nu ser han betydligt mer vältränad ut än genomsnittskillen. Han har fått stora axlar, ådra på biceps och bröstmusklerna syns nu under hans t-shirt. Men vad som är mest imponerande är hans styrkeökningar!

Asmir kör dips med 47.5 kilo

Asmir kör dips med 47.5 kilo

Han kör nu reps på 140 kilo i marklyft, bänkar på 95, har 50 kilo vikter i dips. I pull-ups har han till och med gått om mig.. Nu har han 37.5 kilo under. IMPONERANDE!
994210_10151734748245129_1299318948_n

Det är resultatet av rätt träning från början. För mig tog det 5-6 år innan jag var uppe i hans vikter. Hade jag själv använt reverse pyramid training så vem vet hur stark man varit idag efter 13 år på gymmet? Det är det felet 90% av alla gör på gymmet. Man tränar för många övningar, för många repetitioner och framför allt – MAN SKRIVER INTE NER i någon träningsdagbok. Hur ska man öka i styrka och vikter om man inte har någon metod eller plan eller mål att proggressivt öka? De flesta tränar för lätt, för ofta, för många övningar, för kort vila mellan set, belastar inte nervsystemet nog mycket – och får därför inte så stor hormonell utsöndring. Man kör för mycket och för lätt – låter inte kroppen återhämta sig. När jag var ny på gymmet körde jag 6-7 dagar i veckan, de senaste 2 åren med reverse pyramid training har jag aldrig tränat mer än 3 gånger per vecka – och under de senaste 2 åren har jag slagit ALLA mina gamla styrkerekord, samtidigt som jag gått ner 11 kilo fett och väger ungefär som jag gjorde i högstadiet. Nu känner jag mig lätt, explosiv och stark.
Motivation-Quotes-High-Achievers-Determination-300x330

2 thoughts on “Tankar om träning + min träningspolare Asmir

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s