Nytt nummer av Aktiespararen ute!

Äntligen! Efter att ha varit utan min aktieläsning i två månader (pga resa och utgången prenumeration) fick jag det nya numret idag. Det är en av de dagarna på månaden man ser mest fram emot – privatekonomi är kul, lätt och det känns som att för varje sida du läser blir du rikare och ökar din kunskap (vilket iofs kanske stämmer teoretiskt).

Har man bara en lättlärd grund i ämnet så är det mycket roligt att syssla med privatekonomi. Det har slående likheter med sportens värld – speciellt med att samla på hockeybilder eller liknande som man gjorde när man var liten. I företagsvärlden (ligan) kämpar företagen (lagen) mot varandra i kunkurrens om kunderna, pengarna, uppdragen. Man får läsa intervjuer med skickliga företagsledare (coacher) för att bilda sig en uppfattning om man tror på hans förmåga som ledare. Statistik och siffror presenteras på ett lättläst sätt (ofta i grafer eller diagram) så du kan göra en bedömning om du är intresserad företaget eller inte – eller för att se hur bra/dålig de “spelat”. Efter ett tag har man hittat sina favoriter vars mentalitet man gillar, och man kanske bestämmer sig att köpa företagets aktier (hockeybilderna).
captacaorecursos-1024x691

Om man väljer ett företag med duktiga spelare (anställda), som är ledda av en pålitlig och duktig ledare (VD, styrelse) så kommer troligtvis värdet på aktierna (hockeybilderna) öka när företaget gör vinst och bra affärer. På så sätt är det hela som ett spännande spel där man ser sina investeringar öka om man väljer rätt. Man måste dock följa sina lag i tidningar och media. Det kan ju till exempel hända något oväntat – VD’n kanske tar ett beslut som du inte alls gillar. Då måste du ta ställning till ifall du tror att hans beslut är positivt eller negativt för värdet på aktierna. Tappar du tron på ditt lag kanske man ska sälja bilderna och köpa ett annat lag man sneglat på, som verkar vara på uppgång… Innnan värdet är för högt.
uipi-Mercado-estima-em-162-crescimento-da-economia-em-2012-100912

Aktiespara är en oberoende organistaion och tidning och den enda organisationen som ser efter privata småsparares intressen. Tidningen är mycket lättläst och skriven så att vem som helst kan förstå och uppskatta privatekonomi. Den innehåller intervjuer, prognoser, granskningar av företag, förslag på fonder, artiklar om saker sparare bör veta eller se upp för, nyheter och massor mer kul. Rekomenderas starkt om man vill börja få ordning på sin ekonomi och lära sig hur man kan öka värdet på sina pengar. Framför allt blir man medveten om vilka VAL man har – vad man faktiskt kan åstadkomma med sina pengar och vilka möjligheter som finns! Du kanske inte visste att tex sparandetiden till något du drömmer om kunde mer än halveras genom smartare sparande? ALLA kan faktiskt bli miljonärer, det är något jag innerligt tror på.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s