Hästsport – För tjejer, aristokrater, fjollor, hårdingar, snobbar eller bönder?

Elak
Elak

Förut var jag inte alls intresserad av hästsport. Jag tyckte hästar passade bäst i findus-produkter eller mellan två brödskivor. Inte för att jag tyckte illa om hästar – tvärtom! Jag respekterar dem extremt mycket – jag är till och med rädd för hästar. Yes I said it. Har du gått nära en häst nån gång? Inget jag gör frivilligt. 600 kilo muskler, med hårda fötter som kan sparka dig. Ridning är livsfarligt. ALLA som hållit på med ridsport har någon gång blivit avkastade eller råkat ut för en olycka pga hästen, och jag tror att i 90% av fallen så har hästen gjort det med flit. Du kan inte ha missat hästens hånfulla blick och gneggande när någon ligger där på marken och han gjort sig rolig på din bekostnad!
German rider Matthias Alexander Rath riding Totilas competes in the FEI Grand Prix Freestyle CDIO competition at the World Equestrian Festival CHIO in Aachen

Men jag har omvärderat min åsikt! Vilket jag för övrigt ständigt är beredd att göra med alla mina åsikter och fördomar. Vissa behåller en åsikt hela livet och är rädda för att kunna säga att de har fel – trots att de kanske är motbevisade, men sån är inte jag. Numera kan jag titulera mig själv intresserad av hästsport. Inte av trav, men mer av dressyr, hopptävlingar och hästpolo.

Jan Brink, en av Sveriges bästa ryttare i dressyr
Jan Brink, en av Sveriges bästa ryttare i dressyr

Vad som fick mig att byta åsikt var under ett arbetspass då jag från baren fick se en stor TV med internationell tävling i hästhopp. Efter att ha kollat en stund insåg jag att jag tyckte det var coolt. Hästarna var mycket vackra, gräset var perfekt trimmat, ryttarna bar snygga kavajer och klockmärket longiness (inget favoritmärke) sponsrade tävlingen. Även märken som Rolex, Gucci, Barclays och givetvis Ralp Lauren är regelbundna sponsorer av tävlingar.
Olympics+Day+1+Equestrian+zioGsuYU7Rtl

Jag dagdrömmde lite och tänkte att jag sälv någon gång ska åka och kolla på en internationell tävling. Att uppklädd stå och titta på med ett glas vin eller champagne i handen hade varit riktigt trevligt! Kanske läge att anmäla sig till en ridklubb? Det enda jag ridit är en elefant i thailand, och en dromedar i egypten. Har innerst inne en hemlig önskan om att testa hästpolo. Ett annat plus med hästsport är att man kommer undan med att idrotta i riktigt snygga kläder. Som golf med mer action!

www.hartfordmag.com
http://www.hartfordmag.com

Det är något fascinerande med hästar. Sedan man lärde sig tämja dem för 6000-7000 år sedan har hästsport existerat i människans värld. I Sverige anordnades den första ridtävlingen på 1600-talet, och 1865 blev hoppning en statussport efter att The Royal Dublin Society anordnade en tävling i långa och höga hopp.
polo

Author: Danny

Life is an adventure! I believe in participating in life - not standing on the side and watching it. Here I will write about all my passions, big and small. Follow my exciting trips around the world as well as my almost normal days at home, wherever it may be at the moment.. If you like inspiration, travel, challenges, training, fashion, self improvement, culture, food and gear - look no further! So to all my stalkers, congratulations! Now you can enjoy watching my life closely at home with your computer, those cold nights with binoculars aimed at my window are finally over. I'll finish my first post by quoting Bilbo (a character in J.R.R Tolkien's The lord of the rings) with a line that ever since I heard it as a child (about 2 years ago) has left a trace in my memory: " It's a dangerous business, going out your door. You step onto the road, and if you don't keep your feet, there's no knowing where you might be swept off to"

2 thoughts on “Hästsport – För tjejer, aristokrater, fjollor, hårdingar, snobbar eller bönder?”

  1. Själv föredrar jag westernridning mer, lite “mjukare” ridning och du har en helt annan pli på en westernhäst jämfört med en dressyrhäst t.ex.

    Sen är ju män i ridbyxor inte så jättesexigt, en cowboy med boots, jeans, ev chaps och skjorta, det är manligt.. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s