Är du “för trött” för att träna?

images (2)Många jag snackar med om träning säger att de vill börja träna eller träna mer regelbundet, men att de är “för trötta” (tex efter jobb eller skola). Det roliga med den ursäkten är att tröttheten i 99% av fallen är rent psykologisk. I stort sett alla personer känner sig trötta efter skolan eller jobbet, även jag, men det är ingen “äkta” trötthet.

Timmen innan lunch - ifall du äter frukost

Timmen innan lunch – ifall du äter frukost

Om jag utgår ifrån mig själv så upplever jag också att jag känner mig trött när man slutat på eftermiddagen, oavsett om jag haft ett lugnt stillasittande eller aktivt arbete. Jag vet inte vad den inbillade tröttheten kommer från, förmodligen en bieffekt av dygnsrytmen – att nervystemet ställs in på “viloläge/återhämtning” så fort man ätit dagens första måltid. (Vilket förresten är därför man känner ökat fokus, mental alerthet och energi på tom mage – fastan håller dig vaken och skärpt pga adrenalin och noradrenalin. Det är också därför man alltid upplever den där “gravdjupa trötthetskänslan”, som nästan är omöjlig att komma ur, timmen innan lunch ifall man ätit frukost. Din första måltid har ställt in ditt nervsystem i en annan fas. Skippa frukosten istället och håll dig mentalt pigg ända till lunch – att frukost skulle vara dagens viktigaste måltid är en av de största myterna om mat. Ett av mina absolut bästa beslut i livet var att byta från 6-7 måltider per dag till 2.)

Fastans effekter på din kropp

Fastans effekter på din kropp. 

Vad jag dock vet är att tröttheten är falsk. Man känner sig trött, men man är inte trött. Jag kan utan att ljuga säga att jag kännt denna trötthet före 75% av ALLA träningspass jag nånsin gjort. UntitledOm jag låtit den falska tröttheten vinna hade jag inte gjort många träningspass i mitt liv. Men jag vet sedan länge att den inbillade tröttheten inte är en giltig ursäkt för att skippa träningen. Det är en annan sak om jag upplever äkta trötthet – brist på sömn tex. Om jag ska träna på onsdag, då tränar på onsdag – no matter what (om inget giltigt hinder uppstår såklart)! Jag tillåter helt enkelt inte ett inbillat sinnestillstånd stå ivägen för min träning.

tumblr_mju5ov491Q1ryxn8so1_500Det lustiga är att tröttheten försvinner så fort du börjar värma upp! Ditt sinnestillstånd följer nämnligen ditt kroppsspråk. Ett sidospår är att en vanlig orsak till depression är att folk har ett deprimerat kroppsspråk. Dålig hållning, blick nedåt, ler sällan.. Om du tvingar dig själv att le stort och brett – försök tänka något negativt.. Försök! Går inte. Vill du ha mer energi så justera ditt kroppsspråk som om du hade mycket energri – då kommer den. När du är klar med din träning så är du ofta mycket piggare än innan – när du trodde du var för trött. find-a-way-500x495Träningen gör att du faktiskt är pigg resten av dagen/kvällen och har mer energi att göra dina sysslor och utveckla dig själv, ta tag i projekt, intressen, lära dig nya saker, umgås med vänner, etc (att titta på tv räknas inte som fritidsintresse, utan är i mina ögon att kasta bort värdefull tid av sitt liv). Så vad väntar du på? Ignorera din falksa trötthet. Nästa gång du känner den, titta på den och skratta. Säg till den: “Not today you ain’t… Im training – that’s it! And you can’t stop me. Now GET THE F*CK OUT!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s