Samla på ovanlig sprit

När jag och min vän Branni jobbade en sommar i Magaluf brukade vi regelbundet spankulera runt bland olika butiker och kika. En sorts butik som vi båda alltid fastnade i och kunde spendera timmar i, var butiker som sålde ovanliga flaskor med alkohol!

Min julklapp till branni för några år sedan: Ron De Jeremy - Ron jeremy's rom-märke

Min julklapp till branni för några år sedan: Ron De Jeremy – Ron jeremy’s rom-märke

DYR cognac

DYR cognac

Båda av oss insåg att vi var besatta av coola spritflaskor som inte fanns i hemlandet. Detta är egentligen inte så konstigt med tanke på att båda av oss jobbar som bartenders, men det verkar som om det är lite av en folksport att samla sprit. De två vanligaste spritsorterna att samla tror jag är whiskey och vin (om man nu räknar vin som sprit).
Black Death Tequila

Själv är jag mer unik i min samling. Branni har ett stort lager bas-sprit och många fler flaskor än mig, men han har inte lika ovanliga sorter. För att hitta specialarna måste man våga sig ut lite “off the beaten track” så att säga. Söka upp grossister och återförsäljare som har stora lager och kanske ligger avsides. Mina coolaste flaskor har jag hittat i en stor lagerlokal i Bulgarien som sålde till nattklubbar och barer.

Den här flaskan vodka av märket "Red army vodka" är en flaska formad som en kalashnikov. Det medföljer en liten handgranat fylld med nån gulaktig spritsort, men har inte öppnat den.

Den här flaskan vodka av märket “Red army vodka” är en flaska formad som en kalashnikov. Det medföljer en liten handgranat fylld med nån gulaktig spritsort, men har inte öppnat den.

En sommar efter att ha jobbat i Bulgarien kom jag hem med 21 flaskor sprit i bagaget, totalvikten på mitt bagage var 96 kilo. Det lönade sig att va givmild mot reseledarna när de kom till baren där jag jobbat – de ordnade så jag slapp betala en krona i bagageövervikt.

En drömsamling vore att ha alla flaskor cognac i Larsen’s Viking Ship serie. Jag är osäker på hur många flaskor som officiellt ingår i serien, men den skapades 1952 och alla flaskor har handmålade detaljer av 24 karats guld.
larsen_main

Larsen_Viking_Ship_Series_1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s