Jakten på perfektionism

Strive for progress - Not perfection
Strive for progress – Not perfection

Finns det något som är helt perfekt? Igår på en föreläsning om kvalitetsarbete så frågade läraren om den perfekta kvaliteten existerade. Någon i klassen svarade ja, men själv är jag av en annan åsikt. För mig innebär 100% perfektion en ouppnålig utopi eller möjligtvis illusion.
salvador-dali-famous-quote-perfection-art-creativity1
Man bör sträva efter perfektionism och att göra saker så bra man absolut kan, men det är omöjligt att nå ett stadium där inget kan förbättras. Det är lite samma filosofi jag har med till exempel träning. Man kan aldrig ha det perfekta träningspasset eller uppnå den perfekta formen, men man kan komma EXTREMT nära – oändligt nära.
quote-perfection-is-not-attainable-but-if-we-chase-perfection-we-can-catch-excellence-vince-lombardi-114102
Jag ser på ordet perfekt som en matematiker ser på oändligheten, eller till exempel funktionen y = 1 / (x^2). Kurvan kan komma oändligt nära x-axeln men den kan ALDRIG skära axeln. Den kommer närma sig x-axeln i all oändlighet och avståndet mellan x-axeln och kurvan blir oändligt liten men de skär aldrig eftersom det är matematiskt omöjligt (pga att ha 0 i nämnaren av en ekvation inte är definierat).
1_X2

Jag tror många lever sina liv i framtiden, med att hela tiden se fram emot “när si eller så” istället för att leva just nu. Det är en sak jag själv gärna vill bli bättre på.
perfection (1)
Jakten på perfektionism kan bli en börda och gå till överdrift – den berömde matematikern George Cantor blev galen och hamnade på mentalsjukhus efter att länge försökt bevisa “Conitunuum-hypotesen”.
perfection

Det något skrämmande och fascinerande med perfektionism och oändligheten. Det är kanske därför som så många är intresserade av rymden, som barn var jag det. Jag kunde alla planeterna och i vilken ordning de låg från solsystemet. Jag har chansen nu när jag går teknisk fysik att bli rymd/astro-fysiker och det är lite lockande!wallpaper

Author: Danny

Life is an adventure! I believe in participating in life - not standing on the side and watching it. Here I will write about all my passions, big and small. Follow my exciting trips around the world as well as my almost normal days at home, wherever it may be at the moment.. If you like inspiration, travel, challenges, training, fashion, self improvement, culture, food and gear - look no further! So to all my stalkers, congratulations! Now you can enjoy watching my life closely at home with your computer, those cold nights with binoculars aimed at my window are finally over. I'll finish my first post by quoting Bilbo (a character in J.R.R Tolkien's The lord of the rings) with a line that ever since I heard it as a child (about 2 years ago) has left a trace in my memory: " It's a dangerous business, going out your door. You step onto the road, and if you don't keep your feet, there's no knowing where you might be swept off to"

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s