Klättringskort – check!

Prickade av en ny sak på min bucketlist igår – att ta klättringskort! Det var en sak jag velat göra i många år, och när jag var i Thailand i Juni besökte jag bland annat Railey beach (Krabi) som är en av världens bästa platser för utomhusklättring.
_MG_6518

Där ledklättrar man med topprep vilket betyder att varje klättrare är säkrad med ett rep på sin sele. Repet går upp från selen till en karbinhake i toppen på leden och sedan ner till den som säkrar.
_MG_6471 20130611_153718

 

Det är just säkringen man behöver grönt kort till – att klättra inomhus i norden kan vem som helst göra på egen risk, men om man ska köra med topprep och sele måste man ha kort för att få säkra på ett korrekt och säkert sätt.
20130918_072939

Nu blir det en ny hobby att bli bättre på! Klättra är extremt kul och teknisk sport. Man får starka nypor och det kräver ett bra allroundfysik och speciellt stark bål. Ska besöka min vän och kollega, Lars Mattson på utebutiken för att ordna ett par klätterskor och en sele. Lars är en erfaren klättrare och han gör av med ca ett par skor per år.

klatterutrustning_barn-630x400

Klätterväggen i umeå är en av Sveriges största och det finns många leder – både lätta och mycket svåra. Fästena möbleras om ofta så att det blir stor variation och att man kan fortsätta utveckla sin teknik.
37160_1230838131

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s