Tankar om självutveckling

När pesten bröt ut i England 1665 var den 23-årige Isaac Newton en vanlig student på Camebridge University med siktet inställt på matematik. Pesten tvingade dock skolan att stänga och innan sommaren flydde folk i panik för att undvika smitta. För många av studenterna var detta en hemsk händelse eftersom de tvingades bo isolerat. Folk dog som fluor runt om dem och de hade ingenting att göra på dagarna. För Newton var det en helt annan upplevelse.

Isaac Newton

Isaac Newton

Han återvände till sin mors hem, med väskan full av böcker. Under sitt studieår hade han stött på matematiska problem som varken han eller hans lärare kunnat lösa, och planen var att spendera de 20 månaderna då skolan var stängd, med att gräva ner sig i problemen och lösa dem. Han studerade intensivt varje dag. Fyllde anteckningsblock med uträkningar och gick över problemen om och om igen. Då det var vackert väder gick han runt i naturen och lät tankarna flöda till andra fält inom naturvetenskapen. Han spekulerade i hur ljuset bröts och gjorde egna experiment.

Desto djupare han grävde, ju fler “flashes” kom till honom intuitivt. Han löste fler och fler av de matematiska problemen. Medan de andra studenterna var paralyserade av rädsla så gick de 20 månaderna snabbt för Newton och han ägnade inte en tanke åt pesten. Under den korta perioden på 20 månader skapade han modern matematik, mekanik och optik – av många ansedd den mest framgångsrika samlingen av vetenskapligt arbete i mänsklighetens historia. Det lustiga är att Newton bland sina studiekamrater inte var ansedd som någon talang. Istället för att skylla på hög IQ eller annan begåvning ses det som troligt att det var de 10 000 timmarna av mycket intensivt arbete som lade grunden till hans upptäckter. Nyare forskning visar att det krävs ca 10 000 timmar för att verkligen bemästra något fullt ut. Berättelsen är tagen från boken “The 50:th law” Som är skriven av Robert Greene, min favoritförfattare. ALLA hans böcker rekommenderas starkt. Speciellt hans nyaste, “Mastery”. Där kartlägger han vad som krävs för att nå masterynivån inom vilket fält som helst. Boken är även rik på bedrifter och berättelser på folk som uppnåt den nivån och hur de gjort.

Robert greene - the 50th law

Robert greene – the 50th law

Blaise Pascal (1623-1662), en fransk matematiker, fysiker och filosof sade: “Mänsklighetens alla problem kommer från oförmågan att kunna sitta still ensam i ett rum.” Jag tycker att citatet har en del sanning. Folk är extremt rädda för att “ha tråkigt”. Efter jobb/skola längtar många hem för att bli underhållna av någon tv eller dataspel. All “underhållning” i våra liv håller succesivt på att radera tid där man istället tänker och reflekterar. För det är ju det som händer – folk slutar tänka! Man låter sig svepas med av det underhållande programmet eller spelet medan hjärnan förslappas förlorar förmåga. Vad som håller på att hända är som en kollektiv idiotisering av världens folk.

Glöm inte denna muskel

Glöm inte denna muskel

Hörde också på p1 nyhetsmorgon imorse att statistik visar att allt färre läser böcker – vilket jag tycker är extremt beklagligt! Och när folk läser så blir det oftast en roman eller annan påhittad berättelse som inte har någon relevans eller positiv inverkan till deras eget liv överhuvudtaget. Själv läser jag i stort sett bara böcker som lär mig något, gör mitt liv bättre, lär mig en ny skill eller tillför något värdefullt för självutveckling. Inte bara har andelen föräldrar som läser för sina barn sjunkit – gemene man läser allt mindre böcker. Jag blev uppfostrad med kvällsläsning och jag är väldigt tacksam för det. Verkar som om folk ser lärande som något nödvändigt ont? När det i själva verket är det DE BORDE göra. INTE kolla på jersey shore och käka chips.

Motsatsen är självutveckling. Att frivilligt delta i aktiviteter eller tanke-experiment/träning vars syfte är att göra dig bättre på något eller lära dig något! Jag blev beroende av att lära mig nya saker efter att jag tog mc-kort. Känslan av eufori, kraft och energi när man bemästrat något nytt man kämpat med är helt obeskrivlig. Allt lärande kan delas upp i en modell med fya olika faser.

cognitive1

  1. Unconscious incompetence: Man kan det inte och man vet inte om att man inte kan.
  2. Conscious incompetence: Nästa nivå. Man är nu medveten om att man inte kan det.
  3. Conscious competence: När man tränat ett tag kan man det lite, men man måste fokusera när man gör det.
  4. Unconscious competence: När man “internaliserat” det och kan göra det perfekt utan att behöva tänka eller fokusera.

Jag ser fram emot att lära mig nya saker och börja längst ner på stegen – för jag vet hur otrolig känsla det är när man tar klivet upp på översta nivån och inser att man kan det – och kan det bra! Det är den känslan jag blivit beroende av. Ett av mina mål att bli bra på är att hålla muntliga föredrag och presentationer. Den första gången jag höll en presentation var jag riktigt nervös. Andades grundt och snabbt och jag fladdrade med handen när jag skulle skriva på tavlan. Men sedan gjorde jag det en gång till några månader senare på vi redovisade ett projekt i Industriell Ekonomi. Och idag hade vi två-och-två en kort 5-minuters presentation av ett matematiskt problem. Jag var betydligt mindre nervös än då jag skulle hålla min första presentation – faktum är att jag såg fram emot att gå upp och träna min nya skill! Anser mig befinna mig mellan nivå 2 och 3: Jag kan hålla ett hyfsat tal om jag förbereder mig och fokuserar noga på det. Ser fram emot att nå nivå 4!
vaga-sta-upp-bli-en-roligare-talare handbok-i-konsten-att-halla-tal

För att göra det har jag införskaffat två böcker om att hålla tal.
Vad vill du lära dig eller bli bättre på? Get to work boy!

3 thoughts on “Tankar om självutveckling

  1. Pingback: MMA! |

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s