Om du inte KAN misslyckas så gör du inte det

En vanlig anledning till att inte slutföra saker (tex hoppa av en utbildning) är att man inte åtar sig uppgiften helhjärtat. Man misslyckas därför att man kan misslyckas. För att man har en plan b eller en annan utväg ifall det skulle skita sig. I Robert Greene’s bok “The 33 strategies of war” handlar ett kapitel om en strategi att lyckas där du helt enkelt raderar alla andra alternativ än att lyckas: The death ground strategy. Man bränner alla broar tillbaks och ser till att göra upggiften till sin sista chans. I Greene’s bok illustreras alla de 33 strategierna med historiska inspirerande exempel – guldmaterial för den som gillar historia och strategisk tänkande som kan appliceras på ditt vardagliga liv.
Jag brukar ta en promenad och lyssna på exempelvis Greene’s ljudböcker då jag vill ha lite inspiration eller bli taggad för något, eller har ett tufft beslut att fundera på.
Lyssna själv på kapitlet “The death ground strategy”. Det historiska exemplet som får stå modell är Hernan Cortés mycket våghalsiga beslut som såg till att han och hans 500 män lyckades besegra 500 000 Azteker och erövra deras rike.

Jag kan starkt rekommendera att lyssna igenom Greene’s ljudböcker (eller läsa böckerna). Perfekt material att ha på en promenad, resa, etc. Uppläsaren är den (tyvärr bortgångne) Don Leslie, mannen som är känd för att ha en av världens skönaste berättarröster. Det gör det till en mycket behaglig upplevelse!

Bild av Luis Royo. Kanske föreställer den Aztekernas rike
Bild av Luis Royo. Kanske föreställer den Aztekernas rike

Det är med sådan mentalitet jag ser på min utbildning. Jag VET redan att jag kommer klara mig igenom de fem svåra åren eftersom det helt enkelt inte existerar någon annan möjlig utväg. Teknisk fysik är en elit-utbildning. Hit kommer de som klarat gymnasiet bra men trots det hoppas 40-50% av. Det är generellt ansett som det svåraste och mest uppoffrande man kan läsa på universitetsnivå och intagningskraven är hyfsat låga – kanske pga att folk helt enkelt inte vågar anta utmaningen. Vem vill frivilligt offra nästan hela sin fritid mot studier i 5 år? Jag..

Jag klarade första tentan. Av 40 poäng var 20 godkänt. Jag hade 28 poäng och av de 59 som skrev tentan hade över 40 personer 28 poäng eller mer. TRE stycken skrev alla rätt. ALLA RÄTT! Helt sjukt. Jag gillar verkligen min klass och det finns många smarta och begåvade. Läraren sa också att vår klass var ovanligt trevlig och att till och med skriv-vakterna på tentan tyckte klassen var trevlig!

Klassens genomsnittpoäng var 33. Trots att jag är glad över att ha klarat den så svider det i mitt ambitiösa öga att komma under klassmedlet. Jag har en tydlig ambition mot mig själv att placera mig bland toppen resultatmässigt. Istället över att vara lättad så tänkter jag ta resultatet med en självpåhittad oro. Det brinner under mina fötter och jag kan inte slappa till det för att jag klarat första testet – nu gäller det att köra gasen i botten. Det är min death ground strategy. Mot gymmet!

Author: Danny

Life is an adventure! I believe in participating in life - not standing on the side and watching it. Here I will write about all my passions, big and small. Follow my exciting trips around the world as well as my almost normal days at home, wherever it may be at the moment.. If you like inspiration, travel, challenges, training, fashion, self improvement, culture, food and gear - look no further! So to all my stalkers, congratulations! Now you can enjoy watching my life closely at home with your computer, those cold nights with binoculars aimed at my window are finally over. I'll finish my first post by quoting Bilbo (a character in J.R.R Tolkien's The lord of the rings) with a line that ever since I heard it as a child (about 2 years ago) has left a trace in my memory: " It's a dangerous business, going out your door. You step onto the road, and if you don't keep your feet, there's no knowing where you might be swept off to"

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s