Kolla ALLTID på etiketten

Jag gillar att gå och handla matvaror! Jag föredrar att göra det på tider då butiken har som minst folk, tex söndagar/måndagar efter 20. Finns inget bättre än att vara nästan ensam i en stormarknadsbutik! Inga ungar som skiker eller springer runt i ouppfostrad tro att de är på skara sommarland, tex. Det är inte ungarna i sig jag irriterar mig på, utan de ansvariga för barnens uppfostran (för att förtydliga).

Indeed..

Indeed..

En lugn stund för sig själv där man ostressat kan spankulera runt bland varorna. En stund där det är helt upp till dig själv att välja ut dina favoriter eller hitta guldlimpar. Göra fynd i köttdisken, kanske köpa ett par kilo färsk ofrusen fiskfilé eller prova något nytt spännande man aldrig sett. Eller i de flesta fall: hitta ren skit. En stor anledning att jag tar god tid på mig när jag handlar är inte bara sunt förnuft att stressa ner, utan att jag jämför etiketter på i stort sett allt jag kan hitta. Och ibland kan man ju undra – är det mat man köper eller nåt kemiskt skit gjord i en fabrik med massor av tillsatser och onaturliga ämnen? En sämre kopia kopia/simulering av riktig mat? Jag försöker alltid ta det alternativet med minst tillsatser och kemikalier. Det bästa är ekologiskt men på en studentbudget kan det rinna iväg i pris. Tragiskt att mat odlad utan gift är dyrare än giftodlat, som dessutom i de flesta fall är transporterat tusen mil och plockat innan det är moget.

Det kan skilja sig åt MARKANT mellan kvaliteten på två till synes likvärdiga varor. Ta ett exempel som matgrädde. Nu är jag inget stort fan av lightprodukter (eftersom de är manipulerade på något sätt) men det får stå modell för mitt exempel. Först har vi matgrädde från Norrmejerier. Antal ingridienser? Två. UHT-grädde och stabiliseringsmedel (det är anledningen till att jag inte gillar light: riktig grädde hade varit utan det kemiska medlet och inte misshandlat av ultrahög värme). 
Vi jämför med en till synes likvärdig produkt. Matgrädde från Milda, med samma fett%. Antal ingridienser: TRETTON! WTF!! Vad fan är det här? Är det grädde? Huvudingridiensen är vatten. Grädde står inte ens med på innehållsförteckningen – kanske är det anledningen till att milda också plockat bord ordet grädde från framsidan och bara valt att kalla det “mat”.. En minst sagt vag beskrivning.. Och folk undrar varför de blir sjuka regelbundet.

Finn ett par fel

Finn ett par fel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s