Ett av mina bästa tips för magträning

En ganska sällsynt övning som tyvärr inte finns på många gym är “brutalbänken”. Den är konstruerad så att man hänger vid knävecken och gör crunches uppåt. Jag älskar brutalbänken och den har hjälpt mig mycket med att utvecka magmuskulatur och bålstyrka. Det är i min mening en av de absolut bästa övningarna för mage! Har man inte kört den förut så upptäcker man lätt att den är mycket jobbigare än en vanlig horisontell crunch.

Hur ska man då utföra övningen korrekt?

  1. Värm upp så att musklerna är varma
  2. Börja övningen i toppläget
  3. “Lås” magen så att du inte tappar hållningen – ryggen ska inte kunna svankas
  4. Släpp och håll emot medan du inte för snabbt låter överkroppen placera sig nästan vertikalt (lodrätt hängande)
  5. Andas ut lite samdigit som du explosivt utför en crunch tillbaks upp till toppläget. Tänk på att hålla hållningen under hela rörelsen. Tappar du hållningen kör du för tungt!
  6. När du är i toppläget nyper du till extra nån sekund, det ska bränna till skönt när man får bra kontakt.
  7. repetera

Här nedanför kan man se en film där brutalbänken demonstreras. Själv är jag inget stort fan av utövarens teknik. Han kör för många repetitioner, för snabbt på nedvägen, använder farten för att “studsa” upp. Vad han sysslar med är uthållighetsträning – INTE styrketräning. Vill du ha grova rutor och stark bål ska du köra tungt men explosivt, även på mage. Långsammare på nedvägen och en exploderande strikt repetition uppåt utan tappad hållning. Du ska klara MAX 4-8 repetitioner om du är intresserad av att bygga styrka och rutor. Jag själv brukar köra brutalbänken med en 28 kilos kettlebell i händerna, då klarar jag runt 4-5 strikta explosiva reps. 2a setet lastar jag av lite och kör 6 reps men då vrider jag överkroppen i sidled så jag också får in obliquerna – de där snygga magmusklerna på sidan.

Som med all träning ska man komma ihåg att du inte kommer få magrutor genom att träna magen. Magrutor har ALLA människor. Vad som avgör ifall de syns eller ej är fett% – inte hur ofta du tränar mage. Det är i köket som du tar fram rutorna! Och varför nöja sig med att få ett 6-pack? det finns ju 8 magmuskler.

abs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s