STYR UPP DIN PRIVATEKONOMI – STEG FÖR STEG GUIDE 1 AV 5

cropped-pengar1

Är du en av många som har lust att fixa till din ekonomi och sätta dig in i sparande? Skjuter du regelbundet upp detta, trots att du egentligen har lust? Tar du inte tag i din pension eller sparande pga att det verkar krångligt? Jag känner igen mig. För ett par år sedan tillhörde jag själv alla kategorierna. Men sen fick jag en bok om privatekonomi i julklapp av min far och det förändrade allt. Jag bestämde mig att en gång för alla lära mig privatekonomi och verkligen sätta mig in i ämnet – och det visade sig vara både VÄLDIGT kul och MYCKET enklare än man tror att ta hand om sin egen ekonomi. Vem ska annars göra det..? Din bank? Knappast.
32ekonomi
Med den här guiden tänkte jag gå igenom de mest grundläggande stegen mot ett smartare sparande och en rikare framtid. Många vänner har frågat mig om enkla råd och hur man kommer igång sedan jag började själv, och jag tror behovet är väldigt stort hos gemene man/kvinna.

ekonomi

Jag ska försöka skriva lätt och enkelt – för i grund och botten ÄR privatekonomi mycket enkelt. Det handlar om sunt förnuft och simpla principer som VEM SOM HELST kan förstå och följa. Finansbranschen försöker högst medvetet krångla till det så att man ska anlita dyr hjälp istället för att sköta sina egna affärer. Men kan du bara grunden så räcker det! Vi kör igång!

Steg 1: Lägg undan 10% av din inkomst.

Många kanske skjuter upp sitt sparande med ursäkten att de tjänar för lite. Det är en illusion – oavsett vilken inkomst man har så anpassar man automatiskt utgifterna efter inkomsten. Om du har en hög lön så skaffar du dig automatiskt dyrare vanor. ALLA människor kan lägga undan 10%! Det är något jag tror stenhårt på. Om du vid varje lön (det första du gör innan du rör lönen) lägger undan 10%  så kommer du inte ens märka det. De där 10% hade ändå gått till någon onödig utgift som du säkert inte ens tänkt på. Inför den vanan direkt!

Med den här enkla principen kan du leva som du brukar, men systematiskt öka din förmögenhet varje lön. Med tiden kommer dina undanlagda pengar ha vuxit till en betydande summa – snabbare än du tror ifall du låter pengarna jobba åt dig. Hur man gör det på rätt sätt berättar jag i ett kommande avsnitt. NU är det viktigt att du bestämmer dig för att införa denna vanan! Hur lång tid tar det att spara till en miljon med denna princip? Det tar 27 år om man varje månad lägger 1000kr och investerar dem till 10% ränta. Själv lägger jag minst 15% av min inkomst varje månad. Har jag lite utgifter lägger jag mer, men MINST 15% läggs undan!

Läxa steg 1:
Bestäm dig nu att varje månad “spara 10% till dig själv”.

För extrapoäng:
Ladda ner ljudboken “The richest man in Babylon” av George S. Clason. Lyssna igenom den på ett par promenader! Boken beskriver just den här principen. Istället för att på ett faktamässigt sätt rabbla upp metoden illustreras den istället genom ett vackert bildspråk i form av en berättelse. Lyssna och ta till dig – varje mening i boken innehåller ovärdeliga tips!
http://ca.isohunt.com/download/25682534/Richest+Man+Babylon+George.torrent

9780451205360_p0_v1_s260x420

Author: Danny

Life is an adventure! I believe in participating in life - not standing on the side and watching it. Here I will write about all my passions, big and small. Follow my exciting trips around the world as well as my almost normal days at home, wherever it may be at the moment.. If you like inspiration, travel, challenges, training, fashion, self improvement, culture, food and gear - look no further! So to all my stalkers, congratulations! Now you can enjoy watching my life closely at home with your computer, those cold nights with binoculars aimed at my window are finally over. I'll finish my first post by quoting Bilbo (a character in J.R.R Tolkien's The lord of the rings) with a line that ever since I heard it as a child (about 2 years ago) has left a trace in my memory: " It's a dangerous business, going out your door. You step onto the road, and if you don't keep your feet, there's no knowing where you might be swept off to"

3 thoughts on “STYR UPP DIN PRIVATEKONOMI – STEG FÖR STEG GUIDE 1 AV 5”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s