STYR UPP DIN PRIVATEKONOMI – STEG FÖR STEG GUIDE 2 AV 5

emptypockets_getty_400Jag blev skadad i armen. Pga skadan kunde jag inte jobba – vid tidpunkten jobbade jag svart som flyttgubbe. Jag hade ingen rätt till a-kassa eller alternativ inkomst. Efter en månad började situationen se dyster ut. Jag var i dålig form, arbetslös, skadad, satt med en dyr hyra i en sthlm-förort och utgifter för två personer. Jag var allmännt deprimerad och de få sparpengar jag lagt undan började snabbt ta slut. Vad skulle jag göra? Vad hade du gjort?

Jag började frenetiskt söka alla möjliga jobb som inte innebar kroppsarbete. Jag fick tursamt nog en provanställning (vitt, som cateringchaufför) i sista sekund, men det hade kunnat sluta illa. Det var då jag bestämde mig för att ALDRIG hamna i samma situation igen. Att leva i ovisshet med potentiella problem flåsandes i nackan var mycket stressig och inte bra för den psykiska hälsan. Därför lovade jag mig själv att lära mig samt bemästra privatekonomi, och börja ta tag i min egen ekonomi (som jag hittills inte brytt mig så mycket om). Hur skulle jag börja? I julklapp hade jag fått en bok om privatekonomi av min far, “Såhär kan alla Svenskar bli miljonärer” av Per H. Börjesson. Jag började med att läsa den.

Steg 2: Bygg en buffert för oväntade utgifter


Detta var en av de första sakerna som Per H. Börjessons bok tog upp. Allt för få svenskar har ett undanlagt belopp att luta sig på ifall de skulle hamna i en situation som jag, eller drabbas av en oväntad dyr utgift. Tänk till exempel om din bil går sönder, du bor långt från jobbet, går ingen kommunaltrafik och du måste spara i 2 månader för att laga bilen. Vad gör du? Tar ett dyrt sms-lån med skyhög ränta för att lämna in bilen? Det är ju en lösning med absolut ingen bra sådan. Bättre att istället redan ha en summa undansparat så att man kan klara sig i minst 2-3 månader utan jobb. En månad kanske du får massor av oväntade utgifter och tvättmaskinen går sönder. I ett sådant läge är det bra att ha en buffert för att täcka – så att man kan fortsätta månaden som vanligt och inte behöva leva på Willy’s nudlar och må skit.

Should-I-Invest-in-Gold-Funds-749644En fd. minister i Sverige blev hånad i tidningarna sedan hon kom med ett uttalande att alla Svenskar borde ha en halv årslön i buffert – men hon hade givetvis rätt. En buffert gör att du kan slappna av och vara trygg eftersom du vet att du kan klara dig ett tag tills du fixat situationen ifall det behövs. Tänk om du blir arbetslös – utan buffert kanske du skulle tvingas ta första bästa skitjobbet och gå runt och vantrivas! Men har du en stabil buffert i din rygg ökar du valmöjligheterna och kan vänta ut bättre jobb och bättre tider.

Efter att min situation ordnade upp sig så sparade jag så fort jag kunde upp min buffert till mer än en månadslön, jag tror det tog 2-3 månader. Alla kanske inte har möjligheten att ordna sin buffert lika fort, men sätt av en procentuell summa varje månad (förutom dina 10% som jag gick igenom i del 1) så har du en stabil buffert på max 1-2 år. Det är VÄRT DET! Det finns bara en regel när det gäller din buffert: Det är ABSOLUT FÖRBJUDET att ta av den för att köpa konsumtionsvaror eller sånt “man vill ha”. Målsparande och liknande strategier tar jag upp i en senare del. Bufferten skall du aldrig röra ifall du inte verkligen måste! Det är din livlina – vakta den med ditt liv.

Var ska du då förvara din buffert och dina 10%? Knappast på ditt bankkonto där det är 0% ränta iallafall. Istället ska vi låta vår buffert och 10% arbeta åt oss och växa! Jag har själv lagt min buffert på ett ställe som haft över 20% ränta sedan jag började. Det innebär att min buffert kommer ha dubblats på 5 år utan att jag lyft ett finger. Hur man enkelt får sina pengar att växa kommer jag ta upp i del 3.

Läxa:
Bestäm dig NU att bygga din ekonomiska säkerhetsbuffert. Hur stor den är får du bestämma själv, men tanken är att du ska klara dig tryggt utan jobb ett tag, eller kunna betala en stor oväntad utgift.

Extrapoäng:
Börja styra upp din egen ekonomi med samma steg som jag tog. Jag kan rekommendera Per H. Börjessons bok.

Läs den!

Läs den!

2 thoughts on “STYR UPP DIN PRIVATEKONOMI – STEG FÖR STEG GUIDE 2 AV 5

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s