The end of over eating

kessler_end_of_overeatingKänner du dig maktlös inför viss mat? Att frestelsen är så stark att du är chanslös? Äter du mer trots att du är mätt? Det är ingen slump- restaurangkedjor, producenter av godis och andra livsmedel har divisioner med högutbildade forskare och ingenjörer vars jobb är att ta fram mat som är så attraktiv och stimulerande som möjligt. Man behöver inte vara överviktig för att lida av detta problem. I boken går författaren grundligt till botten med vad som händer med maten i samhället, och varför vi utvecklar ett beroende för vissa livsmedel. Vad händer egentligen i hjärnan när vi äter sådan mat? Varför tycks vi inte kunna sluta äta onyttigt, trots att vi kanske vill? Visste du tex att McDonalds har ämnen i osten i sina barnhamburgare, framtagna i ett laboratorium, för att utveckla ett beroende? Det är givetvis för att säkra en livslång trogen kund/intäkt redan som liten – när hjärnan är som mest mottaglig och smaklökarna som känsligast.

Författaren har pratat med otaliga experter. Psykologi, beteendevetare, neurologiska forskare, experter på smak, you name it. Han lämnar ingen sten orörd för att gå till botten med i ämnet. Till sitt förfogande har han också ett par anonyma personer på “insidan”, högt uppsatta chefer som frikostigt berättar om branschen och hur arbetet går till när en ny maträtt eller produkt skall skräddarsys för att bli oemotståndlig och snärja maximalt antal konsumenter.

David A. Kessler har också hittat lösningar. I Slutet av boken finns hjälp och förslag på hur man gör för att bryta mönstret om man fastnat i fällan. Om du känner att du testat alla metoder för att bryta mönster av onyttigt ätande, men allt misslyckats, så kanske du vill ta en titt i denna boken. Rekommenderas! Även om man inte känner att man lider av problemet så är boken nog så intressant och spännande – du kommer se på matproducenter och restaurangkedjor med nya ögon. Ögon som ser vad de egentligen håller på med..

Vill du veta mer innan du läser boken?
Lyssna på Kessler’s föreläsning:

Author: Danny

Life is an adventure! I believe in participating in life - not standing on the side and watching it. Here I will write about all my passions, big and small. Follow my exciting trips around the world as well as my almost normal days at home, wherever it may be at the moment.. If you like inspiration, travel, challenges, training, fashion, self improvement, culture, food and gear - look no further! So to all my stalkers, congratulations! Now you can enjoy watching my life closely at home with your computer, those cold nights with binoculars aimed at my window are finally over. I'll finish my first post by quoting Bilbo (a character in J.R.R Tolkien's The lord of the rings) with a line that ever since I heard it as a child (about 2 years ago) has left a trace in my memory: " It's a dangerous business, going out your door. You step onto the road, and if you don't keep your feet, there's no knowing where you might be swept off to"

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s