STYR UPP DIN PRIVATEKONOMI – STEG FÖR STEG GUIDE 4 AV 5

Steg 1: Spara minst 10% till dig själv
Steg 2: Bygg en ekonomisk säkerhetsbuffert
Steg 3: Få dina sparade pengar att växa

Steg 4: För bugdet!
Jag inleder det fjärde steget med att citera ur en av de bästa böckerna någonsin skrivna om privatekonomi:
Den late kan även lyssna: 
“Study thoughtfully thy accustomed habits of living. Here in may be most often found certain accepted expenses that may wisely be reduced or eliminated. Let thy motto be 100% of appreciated value demanded for each coin spent. Therefore, engrave upon the clay each thing for witch thou desireth to spend. Select those that are necessary and others that are possible through the expenditure of nine tenths of thy income. Cross out the rest and consider them but a part of that  great multitude of desires that must go unsatisfied, and regret them not.

Budget then thy necessary expenses. Touch not the one tenth that is fattening thy purse. Let this be thy great desire that is being fulfilled! Keep working with thy budget, keep adjusting it to help thee. Make it thy first assistant in defending thy fattening purse.

Here upon, one of the students wearing a robe of red and gold, arose and said: I am a free man. I believe that it is my right to enjoy the good things of life. Therefore do I rebel against the slavery of a budget witch determines just how much I may spend and for what. I feel it would take much pleasure from my life, and make me little more than a pack ass to carry a burden!

9780451205360_p0_v1_s260x420
To him Arkhad replied: “Who, my friend, would determine thy budget?”
“I would make it for myself!” responded the protesting one.
“In that case, were a pack ass to budget his burden, would he include there in joules, rugs and heavy bars of gold? Not so. He would include hay and grain and a bag of water for the desert trail. The purpose of a budget is to help thy purse to fatten. It is to assist thee to have thy necessities, and in so far as attainable, thy other desires. It is to enable thee to realize thy most cherished desires by defending them from thy casual wishes. Like a bright light in a dark cave, thy budget shows up the leaks from thy purse and enables thee to stop them and control thy expenditures for definite and gratifying purposes. Budget thy expenses, that thou may have coins to pay for thy necessities, to pay for thy enjoyments, and to gratify thy worthwhile desires without spending more than nine tenths of thy earnings.”

/George S. Clason – The richest man in babylon

Vad citatet tydligt poängterar är att de flesta som inte för en månadsbudget förmodligen avstår på grund av att de missuppfattat en budgets syfte! De ser bara tråkiga siffror istället för möjligheterna en budget faktiskt innebär. Genom att aktivt budgetera dina inkomster och utgiter varje månad så skapar du en överblick över hela din ekonomi och kanske inser saker du inte tänkt på. Personligen fick jag en kalldusch när jag nyligen gick igenom min bugdet för november. Jag hade druckit en hel del kaffe under månadens många studietimmer, men jag trodde aldrig att summan landat på 520 kr! Tänk ifall jag fortsatt samma kaffekonsumtion i ett år utan att föra budget – det hade blivit 6240 kr! Pengar som jag hellre lagt på flygbiljetter till ett exotiskt land. En budget är ett verktyg för att hjälpa dig ha råd med dina drömmar – inte att tvinga dig leva på snålvatten.
Budget
En månadsbudget kan få dig att inse att du lägger alldeles för mycket pengar på fel saker! Genom att varje månad syna din ekonomi i sömmarna optimerar du dina förutsättningar för att nå dina mål snabbare. Skär bort onödiga utgifter och fokusera på vad som istället är i linje med dina värderingar och önskemål för framtiden. Jag tycker folk generellt sett köper för många onödiga saker. Behöver du verkligen tröjan i tre färger eller klarar du dig med en? Behöver du verkligen den senaste mobilen trots att den du har fungerar perfekt och är knappt ett år gammal?

Innan varje månad, gör en uppskattning på dina kommande utgifter och inkomster – en plan som du ska försöka hålla dig till. När månaden är slut så jämför du hur väl du lyckats med planen. Kanske har din budget resulterat i ett överskott på 2-3000 till följd av att du eliminerat onödiga utgifter?
budget

En budget kan göras på flera olika sätt. Själv för jag ett excel-blad där varje månad har en kolumn med förväntade utgifter, och en kolumn med verkliga utgifter. Fördelen med excel är att man kan göra snygga grafer och figurer för att illustrera.

Det finns också en hel del appar och gratisprogram att använda! En sökning på budget i google play resulterade i detta:
2013-11-27 20-58-20
Läxa: Börja gör din budget varje månad! Experimentera vilken metod du gillar bäst. En app? Penna och papper? Exceldokument?

Bonuspoäng: Jag kan STARKT rekommendera att lyssna på nordnet banks sparpod med Günther Mårder och Jan Dinkelspiel. De pratar på ett lättvindigt sätt om privatekonomi så alla kan förstå. Ett trevligt program att ha i lurarna under en promenad!
https://www.nordnet.se/sparpodden

2 thoughts on “STYR UPP DIN PRIVATEKONOMI – STEG FÖR STEG GUIDE 4 AV 5

 1. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to
  and you’re just extremely magnificent. I actually like what
  you have acquired here, certainly like what you’re stating and the way
  in which you say it. You make it enjoyable
  and you still take care of to keep it sensible. I can not wait to read far more from you.
  This is actually a terrific website.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s