Hur blir man vig?

Jag hade två nyårslöften under 2013. Det ena har jag lyckats hålla (mer om det i annat inlägg) och det andra – att kunna gå ner i split och spagat – har jag failat katastrofalt. Går det ens att träna upp sin vighet till den nivån om man inte var så flexibel som barn? Eller måste man ha stretchat in en god grund innan kulorna trillade ner? Jag tror själv att det är som med allt annat, nämligen att man måste träna upp vigheten och att det faktiskt går om man lägger ner tid.

79e8cc49423813e93a4dd5434e3447d7

Just tiden det tar att bli bra på något brukar folk underskatta. I ett tidigare inlägg skrev jag om de ungefär 10 000 timmarna som man enligt forskning måste dedikera till att lära sig något om man verkligen vill uppnå mastery-nivå. Nu tror jag inte att det krävs 10 000 timmars stretching till att gå ner i spagat, men jag räknar nog med att det kan ta ungefär ett år om man “börjar från scratch” som mig.

Den gamle kamsportaren, skådisen och barndomshjälten Van Damme gjorde nyligen en reklam med volvo där han går ner i split mellan 2 lastbilar som kör. hur gammal är han, 65?

Den gamle kamsportaren, skådisen och barndomshjälten Van Damme gjorde nyligen en reklam med volvo där han går ner i split mellan 2 lastbilar som kör. hur gammal är han, 65?

Just rörlighetsträning är något som det slarvas EXTREMT mycket med inom nästan all idrott. Det är något jag själv länge velat ha som regelbunden träning, men jag har inte riktigt vetat hur jag ska lägga upp det. Har ingen lust att bara “wing it” utan jag letar efter ett beprövat och bra program för att bli flexibil. Jag har inte hittat något.

Jag ville testa gymnastik som liten. Jag ångrar verkligen att jag aldrig gjorde det

Jag ville testa gymnastik som liten. Jag ångrar verkligen att jag aldrig gjorde det

Hur gör man? Börjar gå på yoga? Den bästa metodan att snabbt bli vig är enligt många då man spänner muskeln i ett par sekunder när man töjt till ytterläget. När man slappnar av kan man sedan töja lite till. hur många varv ska man köra? Kan man stretcha varje dag? Hur många sekunder åt gången? Frågorna är många! En vanlig orsak till att folk får ont i vardagen att man helt enkelt är för stel. Musklerna blir för korta om man inte stretchar! Det finns också studier som visar att de som stretchar får bättre träningsresultat. Så det gäller bara att börja! Verkar som jag får förlänga nyårslöftet ett år till.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s