Mellanmål – det nyttiga och nödvändiga målet. Eller..?

Förr åt man lunch, frukost och middag – that’s it. Men matvanorna för gemene man har förändrats. Nu äter man förutom de tre huvudmålen även 2-3 mellanmål per dag. Varför? Har förändringen kommit naturligt för att behovet finns? Eller har mellanmålen smygit sig in av annan orsak? Ja, alla “vet” ju att det är bra att äta mindre måltider ofta. Eller är det det? Jag hävdar med bestämdhet motsatsen. Nyfiken på hur jag kan vara säker på något så absurt? Häng med i artikeln och låt mig förklara.

mellanmc3a5l-fc3b6r-alla-smaker (2)

Varför äter vi mellanmål?
Jag hävdar att mellanmålet är helt onödigt – och faktiskt destruktivt för den generella hälsan. Vidare hävdar jag också att mellanmålet är inget annat än ett sätt för livsmedelsproducenter att tjäna pengar på folk genom att få dem att tro att de gör något nyttigt. Man skapar kundens behov helt enkelt! Alla som gått en säljutbildning i någon form har förmodligen fått lära sig att en duktig säljare skapar ett behov som gör att kunden tror de behöver produkten.


taktisk-marknadsföring-2
Samma sak med mellanmålet. Det har cementerats in i den allmänna opinionen genom reklam och marknadsföring att det är nyttigt att äta mindre mål ofta. Det har blivit till ren allmännbildning att veta detta. Precis som med många andra myter om kost och träning så “vet” många att det bara är så – men ingen kan förklara VARFÖR det skulle vara nyttigt.. Och precis som med många andra myter så går det inte att förklara varför eftersom det helt enkelt är en myt och inte stämmer. För om man går in och synar mellanmålets syfte i sömmarna och jämför med korrekt kunskap om hur kroppen fungerar så blir det mycket uppenbart. Så låt oss gå igenom argumenten för mellanmål och plocka isär dem ett efter ett! Låt oss möta argumenten med motargument baserad på vetenskap och forskning istället för marknadsföring, manipulation och försäljning.


scrooge_mcduck_the_expert

Argumentet om lågt blodsocker
Har du någonsin hört att du är trött för att ditt blodsocker är lågt? Har du någonsin hört att man inte bör låta blodsockret sjunka mellan måltider? Jag är villig att satsa 1000 kr här och nu på att du hört det – alla har hört det och alla “vet” att det är så, utan att kunna förklara varför. Problemet är bara att det inte alls är så. Om man tittar grundläggande på hur kroppen fungerar i samband med blodsocker så kan man konstatera att den optimala mängden blodsocker i hela ditt blodomlopp vid en given tidspunkt är ca FEM GRAM.

Blood Sugar Level Chart
Det är detta läge som kroppen och organen fungerar allra bäst i, och det är denna concentration av blodsocker som kroppen “vill” ha. Blodsockerkoncentrationen hålls väldigt väl regulerad inom vissa ramar och inte ens efter flera dygn utan mat sjunker ditt blodsocker under denna nivå. Ja, du läste rätt. Kroppen VILL ha lågt blodsocker.
Blood-Sugar-400x300

Varför? En hög concentration av socker i blodet är DÖDLIGT. Det skadar nervsystemet och fräter på kärlen. Därför pumpas hormonet insulin ut i ditt blod när du äter något kolhydratrikt. Insulinet städar snabbt bort allt socker ur blodet och trycker in det i muskelcellerna där det lagras för energi. Då kan man egentligen fråga sig hur smart det är att försöka hålla sitt blodsocker konstant högt genom att äta mellan måltider? Jag hävdar att detta är en stor bidragande orsak till diabetes (och många andra västerländska sjukdomar).

T2IR
Kroppen blir tillslut resistent mot insulin eftersom det hela tiden är högt. Ät större färre måltider istället, som håller dig riktigt mätt och låt din kropp hålla blodsockret på sitt normala låga läge mellan måltiderna. Din hälsa kommer tacka dig, samt din fettförbränning. Om någon som pratar om kost, hälsa och träning drar blodsockerkortet som argument kan du automatiskt bortse från det mesta personen säger inom området – det skvallrar bara om okunskap.
Bra länkar:
http://www.kostdemokrati.se/opinion/2012/07/21/matrevolutionen-fortsatter-starkt/
http://www.kostdemokrati.se/scoop/2012/03/13/varldsberomd-hjartkirurg-talar-ut-om-vad-som-egentligen-orsakar-hjartsjukdom/

Argumentet om att minska suget
Alla vet ju att om man minskar portionsstorlekarna och äter mellanmål så minskar risken för att äta för mycket? Detta är också ett påstående helt grundat i reklam och marknadsföring. Forskning visar faktiskt motsatsen – ju mer du småäter, ju mer överäter du. Dessutom är det också visat i studier att livsmedel rika på kolhydrater triggar din hunger och får dig att äta mer! Det sker genom att mättnadskänslan blockeras. En måltid baserad i huvudsak på fett och protein mättar mycket mer, håller dig mätt längre och dig en jämn, låg blodsockerkurva istället för spikes och peakar som orsakar humörsvängningar.
18-blodsockerkurva

Argumentet om att aktiva personer behöver mellanmål
Du tränar och har ett aktivt jobb – du måste äta mellanmål, bars, proteindrinkar, risifrutti, etc! För den absoluta majoriteten av befolkningen kan dagens energibehov klaras enkelt med 3 måltider. Jag själv var slav för detta beteende förut. Vart jag än skulle så tänkte jag på att ha med proteindrinkar och mellanmål – nu dricker jag aldrig längre proteindrinkar. Om man måste göra det för att tillgodose dagens proteinintag för att man inte hinner laga en måltid (eller pga av andra omständigheter) så är det en giltig nödlösning. Men eftersträva att möta ditt intag via mat istället för flytande. Jag använder idag nästan bara protein i bakning och puddingar med bär och andra naturliga livsmedel.

Jag saknar INTE att ständigt behöva släpa med proteindrinkar överallt

Jag saknar INTE att ständigt behöva släpa med proteindrinkar överallt

Den enda gången ett mellanmål kan vara praktiskt (eller nödvändigt) är ifall man är elitidrottsman och befinner sig på träningsläger eller i en situation där man utför två eller fler långa hårda träningar per dag. Ett annat scenario är ifall man befinner sig på någon slags extrem utmaning som att åka skidor över sydpolen, bestiga k2 eller delta i ironman. Annars finns helt enkelt inte behovet av ett mellanmål. Att äta en portion mat med 1000 kalorier är ENKELT, och det är mycket få personer med aktiv livsstil som verkligen behöver mer än 4-5000 kalorier om dagen. För den aktiva geneme mannen ser dagsbehovet ut att vara strax under 3000 kalorier per dag och det är mycket enkelt att täcka in på 2-3 måltider – utan mellanmål.
Räkna ut ditt behov; här är 2 olika kalkylatorer som kan anpassas efter dina behov. Testa vilken du gillar!
http://www.1percentedge.com/ifcalc/
http://iifym.com/iifym-calculator/

Argumentet om frukt för hälsa
“Du bör äta frukt som mellanmål för att hålla dig frisk”. Alla “vet” att frukt är det nyttigaste som finns. Eller? Frukt innehåller så mycket vitaminer! Eller?
320716-blackangel
Den stora majoriteten av frukt som finns i din matbutik är minst 2 veckor gammal, hårt besprutad av giftiga bekämpningsmedel och dessutom plockad innan den är fullt mogen för att klara transporten. Hur mycket av den ursprungliga nivån vitaminer finns kvar i en omogen, för tidigt plockad frukt som är minst 2 veckor gammal? Jag blir glad om du får 10% av en mogen färsk frukts vitaminhalt. Du behöver inte äta 17 frukter om dagen för att vara frisk och pigg! Fruktens sötma kommer från kolhydraten fruktos (fruktsocker). Det har visats tydligt i forskning att fruktos är en bidragande orsak till cancer genom att det bildar ursolsyra vid nedbrytning. Fruktosen försurar också miljön i blodomloppet och organen genom att sänka PH-värdet. Det försämrar blodets effektivitet och gör att det inte kan transportera syre och andra vitkiga näringsämnen. Frukt bör ses på med samma ögon som man ser på lösgodis – det har ju samma effekt. Njut av den i små mängder då och då om du verkligen vill. Vad man istället bör sikta på är att äta mycket grönsaker!
grönsaker
Det är packat med vitaminer och mineraler. Att dricka grönsaksjuice man gjort själv är bland det bästa som finns. Grönsaker är också basiska och hjälper till att skydda PH-värdet mot att bli för surt. Dessutom är grönsaker laddade med antioxidanter. Ät massor av grönsaker, men var försiktig med frukt.

Argumentet om att det är negativt med fasta
Detta är också en sak som alla vet, men som ingen kan berätta varför. Att svält är negativt är råder ingen tvekan om ur vetenskaplig synpunkt, men det gäller inte fasta. Tvärtom visar det sig. Många förknippar faktiskt svält och bantning med fasta, men det är helt olika saker. Att gå utan mat i upp till ca 16-36 timmar eller så kan man anse vara inom ramen för en fasta. Det har mycket nyttiga effekter på kroppens hormoner och imunförsvar!

Tackar du nej till fastans fördelar?

Tackar du nej till fastans fördelar?

Jag använder periodisk fasta. För mig innebär det att äta 2 gånger om dagen, lunch runt 11-12 och middag runt 18-19. Efter middagen äter jag inget förrän lunch nästa dag – mycket enkelt. I det fastande tillståndet är det helt ok med svart kaffe, te, celsius, etc men ingen vätska som innehåller näringsämnen.
fasting4
Sedan jag bytte kostupplägg och började följa PF för 2 år sedan har jag bara varit sjuk 2 gånger – aldrig längre regelbundna förkyldningar eller feber. Trots att jag 3 gånger i veckan körde sprint-intervaller utomhus när temperaturen var långt under 0. Jag minns hur jag satt i klassrummet i vintras och alla runt mig satt snörvlade och hostade och mådde skit, medan jag var helt frisk och mentalt alert. At äta ofta stressar nämligen immunförsvaret som hela tiden måste ta hand om ämnen i maten och hjälpa till med matsmältning. En hög måltidsfrekvens ger aldrig ditt immunförsvar någon vila och det resulterar i utmattning och sjukdom med tex regelbundna förkyldningar. Detta var det första jag märkte när jag testade PF – hur mycket bättre man mådde med ett starkt immunförsvar!
Medical-Benefit-of-Fasting720
Innan jag testade PF trodde jag också på de vanliga myterna kring mat och träning, tex att “frukost är dagens viktigaste mål”, “man ska äta var tredje timme” och annat skitsnack man fått höra ända sedan man var liten. För att vara helt ärlig så är det nog bland de bästa beslut jag någonsin tagit att testa PF! Det är ett ganska “tungt” påstående men jag är ärlig och är beredd att backa upp det när som helst. Det har inneburit så mycket positiva förbättringar på flera områden i mitt liv. Kolla själv:

  • Jag är ALDRIG längre sjuk
  • Sover bättre
  • Har slagit ALLA mina gamla styrke-rekord
  • Sparar tid – aldrig mer frukost, eller massa små-måltider
  • Behöver aldrig mer släpa med matlådor och proteindrinkar överallt
  • Mer mentalt alert och mer energi under dagen
  • Gått ner 6-7 kilo i fett utan ansträngning, känns inte ens som diet.
  • Diet blir mycket enkelt, haft konstant 6-9% kroppsfett en längre period nu
Taget efter 20-timmars fasta

Taget efter 20-timmars fasta

De vanligaste frågorna folk brukar ha är kring frukosten och ifall man inte blir hungrig o trött innan lunch? Svaret är NEJ! Hunger är inget problem. Jag äter fortfarande samma mängd mat, men fördelat över 2 större portioner. Äter man nog med protein så är det ingen fara alls. I det fastande tillståndet, tex på morgonen fram till lunch, får man ibland små “hungerpeakar”. De försvinner på 10 min och ersätts istället av en energikick då ditt nervystem utsöndrar adrenalin (som förutom att hålla dig mentalt pigg även gör din fettförbränning skyhög). I det fastande tillståndet hålls man nämnligen alert och vaken och mentalt skärpt av nervsystemet. Fastan är också MYCKET bra för kroppens hormonella miljö och balans Den psykologiska hungern folk kan uppleva efter 3 timmar är just psykologisk – äkta hunger kommer efter runt 24 timmars fasta.

Jag kan STARKT rekommendera alla som vill förbättra sin hälsa att testa PF.
Vill man läsa mer så finns det ett antal bra platser att fördjupa sig på:
http://www.periodiskfasta.com
http://www.leangains.com
http://www.mmsports.se/Periodisk-Fasta-f-r-h-lsa-energi-och-prestation.html
Argumentet om hunger
Mellanmålet håller din hunger borta, så låter det. FEL! Genom att småäta hela tiden och minska portionernas storlek så händer motsatsen – du blir aldrig riktigt mätt. Folk är så rädda för att bli riktigt hungriga att de inte inser att de är småhungriga hela tiden istället. Genom att äta 6 mål om dagen konditioneras kroppens nervsystem till att förvänta sig små mängder mat konstant. Du blir “hungrig” om du inte äter var tredje timme eftersom du är van att göra det. Synd bara att det inte är någon äkta hunger, det är bara ett sug som håller dig på mellanmålens sockriga ekorrhjul. Bryt vanan istället! Äkta hunger kommer vid runt 20-24 timmar utan mat. Ät hellre ditt mellanmål tillsammans med ett av huvudmålen, ifall det är kalorierna du vill åt. Var inte rädd att låta det gå många timmar mellan måltiderna! Var inte rädd att bli hungrig. Det är INTE farligt, skadligt, negativt, tvärtom. Ta nytta av det fastande tillståndets positiva effekter. Få ner ditt blodsocker till normalläget så du kan fokusera på din uppgift, tänka klart och hålla dig mentalt alert.

Ska du ha resten av den där “nyttiga” sockersprängda risifruttin..?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s