Budapest dag 3

Tredje dagen bjöd på mer äventyr! Genom Budapest går busslinjer som man kan hoppa på. De stannar vid olika byggnader, monument och annat turistigt, samtidigt som en röst berättar i hörlurar om platsen. Jag och Vladde tog oss via bussarna till andra sidan floden – budasidan. Det är den sidan som är kullig och bergig medan pestsidan är platt. Vi klev av bussen högst uppe där man fick fin utsikt över staden.

Vi tog oss vidare med bussen till Budapest högsta punkt, citadellan. Om man gillar utsikt till maten så finns där restauranger med fin panoramautsikt över staden. Vi inmundigade dagens första måltid och valet föll på den traditionella gulash-soppan. Efter måltiden fick vi lite disiga skymningsbilder!

Då det blivit mörkt och kallt så tog vi oss an nästa uppdrag för dagen: att besöka det världsberömda gellért spa. Det är även ett hotell och komplexet rymmer allt från ångbastu till massage – inrett i klassisk äldre östeuropeisk badhuskakel. Namnet Gellért kommer från en av stadens religiösa makthavare förr i tiden. Befolkningen var länge rädda att bosätta sig på kullarna vid buda-sidan eftersom Gellért mördades där. Upproriska bönder tog hans liv genom att man lade honom i en tunna och rullade den ner för ett stup i vatten. De trodde också att ljudet från vindarna där kom från häxor som samlades på natten.

Gellértbesöket bjöd på lite skön avkoppling. Vi såg allt från feta ungerska mafiosos med prydnadsfruar, till japanska småbarnspappor i speedos. Vi tog en promenad tillbaka till pest-sidan över den fina gamla bron och letade upp en ungersk restaurang. Efter en stor måltid av blandad ungersk mat, mest kött, ost och korv, avslutades kvällen på en trevlig bar!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s