Sammanfattning 2013

Jag är ett stort fan av självutveckling. Varje månad har jag små mål, och varje år har jag lite större mål, eller delmål mot någon dröm i framtiden. Eftersom det nu har börjat ett nytt år tänker jag min vana trogen sammanfatta mitt 2013 och se vilka mål jag lyckades med och vad jag behöver jobba mer med. Lets go!
_MG_6241

Året började bra med en utlandsresa till Egypten med min lillebror och min dåvarande flickvän. Film del 1, film del 2. Fick se pyramiderna och annat kul och den resan gav mig fina minnen för hela livet.


Efter resan fick jag tag på ett bättre boende. Istället för att bo inneboende hos den psykiskt instabila gubben med svarta fötter och hand vidriga hund på ersboda, fick jag ett rum i en studentkorridår nära skolan. Billigare hyra och centralare läge. Började sedan ett nytt barjobb, där jag fick en ny mycket god vän – Asmir. Studierna gick bra. Klarade alla vårens tentor med högsta betyg och jag kom in på den utbildningen jag ville – civilingenjör teknisk fysik (allmänt sett som bland de absolut svåraste programmen man kan läsa på universitet). Innan sommaren kändes allt på topp! Träningen gick otroligt bra, som mest var jag nere i 72.4 kilo och var starkare än nånsin. Slog flera gamla styrkerekord – bland annat en 3a på 145 i bänk. Ett av mina 2 nyårslöften var  att gå ner i split och spagat, vilket failade helt.

Jag hade möjlighet att bocka av 4 nya länder på min lista och hela juni spenderades i asien. Hade en otrolig semester! Ett par saker på min bucketlist fixades, som tex att ta rescue diver certifikat, klättringscertifikat och se komodovaraner.

På det personliga planet har jag plöjt massor av böcker. Hade som mål att läsa 24 böcker, men nådde dock bara 15. Har utökat min kunskap och skills inom flera olika ämnen. Har fördjupat mig mer i fotografi, filosofi, mental träning, mat & bakning. Finslipade min livsstil med måltidsplanering genom att köpa en slowcooker. Den har hjälpt mig frigöra massor av kökstid och dessutom laga otroligt goda maträtter. Pressade mig medvetet att gå ur min comfortzon, till exempel satte jag upp som ett personligt mål att bli duktig på att hålla tal. Efter en del träning i skolan under året hade vi på hösten en projektvecka. Jag bestämde mig direkt för att vara frivillig projektledare för våran grupp eftersom de skulle ansvara för att hålla presentationsföredraget för äldrekursare och media. Jag klarade trycket och upptäckte att jag faktiskt kunde hålla bra tal! En skill att slipa mer på.
20130612_003037
Fotograferingen togs till en ny nivå, och genom ett par års sparande hade jag möjlighet att investera i utrustning för hemmastudio och uppgradera kameran + objektiv. Har också lärt känna en fotograf, samt gått med i en fotografiförening för smink, modeller, fotografer etc.
IMG_0720
Sammanfattningsvis är jag MYKET nöjd med 2013. Det mesta har gått min väg och jag känner att jag tagit personliga kliv framåt! Men det återstår saker att jobba med. Vissa saker har jag slarvat extremt med och skött under all kritik. Det har inträffat situationer där jag verkligen inte levt upp till mina högt ställda förväntningar, och blivit mycket besviken på mig själv. Jag har saker att ta med mig in på 2014 som måste jobbas mer med!

_MG_5531

I år ska jag för första gången testa en självutvärderingsövning från boken “Think and grow rich” av Napoleon Hill (en annan övning ur boken, om att identifiera saker som hindrar dig från att uppnå dina drömmar hittar du här). Boken är HÖGST rekommenderad! Trots att den är skriven redan 1937 och var bland de absolut första självutvecklingsböckerna, är den fortfarande ytterst aktuell. Den ger dig bra verktyg att jobba med dig själv för att uppnå vad du vill i livet. Det enda konstiga i boken som jag inte riktigt höll med om, var påståendet att skallighet beror på att män bär hatt vilket skär av blodcirkulationen. Utöver det så bör du läsa boken ifall du är intresserad av av bli en bättre version av ditt nuvarande jag. Till utvärderingen!

Self-analysis questionnaire for personal inventory

“One goes ahead, stands still or goes backwards in life. Ones object, of course, should be to go ahead. Annual self analysis will disclose whether advancement has been made, and if so, how much. It will also disclose any backwards steps one has made. Your annual self-analysis should be made at the end of each year so that you can include in your plan for the new year any improvements that the analysis indicates should be made. Take this inventory by asking yourself the following questions and answering honestly.”

1. Have I attained the goal witch I established as my objective for this year? (You should work with a definite yearly objective to be attained as part of your major life objective).
Ja. Mitt huvudmål under året var att öka min privatekonomi och spara regelbundet. Jag ser nu tillbaks på året och en snabb uträkning avslöjar att mitt kapital vuxit med 74% på 12 månader. Nästan en fördubbling! Det är ganska lätt då jag är precis i början av min sparkarriär och har inte så stor förmögenhet. Än.. I Januari 2013 hade jag hållit på med privatekonomi i endast 7 månader. Mitt andra nyårslöfte, att bara köpa kläder från second hand ifall jag behöver något, lyckades!

2. Have I delivered service of the best possible quality of which I was capable, or could I have improved any part of this service?
Nej. Faktum är att jag inte ansträngt mig nog i mitt extrajobb. Det känns tyvärr lite som att jag tagit ett steg tillbaka. Jag anser mig i normala fall vara extremt service minded och det är något jag har mycket stolthet i. Jag är van att få bra komplimanger av gäster för mycket god service, men har inte riktigt haft samma gnista i baren som tidigare. Dags att step my game up!

3. Have I delivered service in the greatest possible quantity of which I was capable?
Nej. Har varit för lat och oengagerad.

4. Has the spirit of my conduct been cooperative and harmonious at all times?
Ja. Är inte en svår person att resonera med eller ha att göra med. Jag tycker själv att jag kan prata med alla typer av människor, en sak som jag jobbat mycket med mig själv. Det finns en dikt av Erik Axel Karlfeldt, en av Sveriges mest berömda poeter och skalder. “Han talar med bönder på böndernas sätt men med lärde män på latin”. Det syftar till att man ska anpassa sig efter mottagaren så att han på bästa sätt ska förstå ditt budskap och känna sig bekväm I ditt sällskap. Så försöker jag också agera. Jag vill vara “en social kameleont” som min vän Carl Kamm en gång uttryckte det.

5. Have I permitted the habit of procrastination to decrease my efficiency and if so, to what extent?
Ja! Detta är en sak som jag VERKLIGEN behöver jobba med. Detta är en av mina stora svagheter, att göra vad jag måste göra direkt och inte skjuta upp saker till sista sekund. Jag har blivit bättre på det genom att jag infört vissa rutiner och personliga regler, men det har ibland varit ett problem. Kommer jobba mycket med detta under 2014.

6. Have I improved my personality, and if so, in what way?
Ja. Jag har jobbat med mig själv regelbundet under 2013. Slipat på mina positiva sidor och jobbat bort eller minskat några dåliga. Känner mig mer trygg I mig själv än innan, och en sak jag definitivt försökt implementera är konceptet om intern kompass. I Robert Cialdinis bok Influence (LÄS DEN!) så talar författaren om social proof. Fenomenet innebär att om man är osäker på hur man agerar i en viss situation (kan gälla klädsel, utseende, uppförande etc) så kollar man runt om sig och försöker modellera hur människor runt om sig gör – istället för att följa sin inre kompass. Jag har blivit mycket bättre på att följa min egen vilja och själv avgöra. Var kapten över ditt eget skepp!

7. Have I been persistent in following my plans through to completion?
I det stora hela, nej. Detta är också en sak jag insett under året, att jag tenderar att försöka göra för mycket på en gång. Jag måste lära mig göra en sak i taget fullt ut istället att flajsa iväg på nya saker och lämna halvfärdiga projekt. Sen finns det dock undantag – många planer har jag faktiskt genomfört!

8. Have I reached decisions promptly and definitely on all occasions?
Nej. Detta är också en sak att lägga fokus på. Ibland har jag jättesvårt att bestämma mig för något. Väger för och nackdelar för länge och överanalyserar saker.

9. Have I permitted any of the six basic fears to decrease my efficiency?
Nej. Detta är något jag är stolt över! Har inte låtit inbillad rädsla påverka mig i större utsträckning. “There is nothing to fear but fear itself”. Just do it!!

10. Have I been over-cautious or under-cautious? 
Ja. Kan identifiera tidpunkter då jag tagit för stor risk med saker, och även tidpunkter då jag borde tagit större risk.

11. Has my relationship with associates in work been pleasant or unpleasant? If it has been pleasant, has the fault been partly or wholly mine?
Pleasant. Jag gillar verkligen mina kollegor. Ett riktigt guldgäng!

12. Have I dissipated any of my energy through lack of concentration of effort?
Ja tyvärr. Måste bli bättre på att inte bli distraherad av småsaker, utan att kunna slutföra saker och concentrera mig på en uppgift utan att tex plocka fram mobilen.

13. Have I been open minded and tolerant in connection with all subjects?
Ja. Är stolt över att kunna säga att jag inte är fördomsfull. Man ska vara försiktig att låsa sig för mycket till saker man tror är fakta – en läxa jag lärde mig när jag för ett par år sen tog det jättestora klivet över till periodisk fasta från att hela min uppväxt trott på myten om att frukost är dagens viktigaste mål eller att man måste småäta var tredje timme. Var alltid beredd att omvärdera din åsikt – krig har startats pga att folk inte kan acceptera att ha fel. Var inte rädd att säga att du haft fel om något. Att kunna erkänna ett fel visar styrka och mod.

14. In what way have I improved my ability to render service?
På det sättet att jag lärt mig nya skills och på så vis ökat min generella kompetens. Jag kan nu säga att jag är en hyfsad fotogfraf – något jag inte kunde förut.

15. Have I been intemperant in any of my habits?
JAA! Har totalt missbrukat kaffe och skräpmat under året. Detta är verkligen en dålig vana som jag fått på senare år, tidigare höll jag aldrig på så. Some fucking self control please.. Men jag blev betydligt bättre på det under slutet på 2013.

16. Have I expressed openly or secretly any form of egotism?
Jag hoppas inte jag gjort det öppet. Iallafall inte medvetet, jag är mån om att inte verka ego. Jag avskyr att skryta, men å andra sidan avskyr jag ännu mer att “man inte får vara bra på något”. Om jag är stolt över nånting som jag gjort bra så tycker jag inte det är fel att berätta om det! Man måste få respektera sig själv och vara stolt över sig själv. Men att se ner på andra och tycka man är bättre än andra gör jag aldrig och jag hoppas verkligen ingen uppfattar mig som en sådan person. Jag vill uppfattas som en stark men ödmjuk person, för så känner jag mig.

17. Has my conduct towards my associates been such that it has induced them to respect me?
Jag tror det. Jag hoppas det. Jag har i det stora hela gjort mitt bästa för att vara vänlig och trevlig mot mina medmänniskor.

18. Have my opinions and decisions been based upon guesswork or accuracy of analysis and thought?
Definitivt det senare alternativet. Jag har till och med, till min nackdel, överanalyserat beslut och in absurdum letat fakta att basera beslut på. Det är rätt väg att gå, att basera beslut på tanke och fakta snarare än gissningar och rykten, men jag måste bli bättre på att ta stabila beslut snabbare.

19. Have I followed the habit of budgeting my time, expenses and my income, and have I been conservative in these budgets?
JA! Fört budget varje månad och hållit stenhård koll på min ekonomi. Lyckats spara mycket och skurit ner på fasta kostnader! Är stolt över detta.

20. How much time have I devoted to unprofitable effort which could have been used to better advantage?
Lets face it: Jag har slösat alldeles för mycket tid på sociala medier. Jag tycker det gäller i stort sett för gemene man också, sociala medier är egentligen som ett mentalt fängelse. Jag har inför 2014 infört några livsregler som ska hjälpa mig bli kvitt denna enorma tidstjuv. Take back control over your time!!!

21. How will I re-budget my time and change my habits so I will be more efficient the next year?
Mina nya rutiner och regler kommer jag ta upp i 2014-preview inlägget som kommer senare.

22. Have I been guilty of any conduct that was not approved by my conscience?
Ja det har jag. Har jobbat mycket med självdisciplin och att inte låta mig styras av impulser, men är inte nöjd än. Mer jobb behövs!

23. In what ways have I rendered more service and better service than I was paid?
Ett exempel är genom att hjälpa nya klienter komma igång med träning. Jag har inte tagit något betalt för det, och syftet med det är att först se att jag i verkligheten kan få andra än mig själv i god form. Jag vet att jag kan det, för jag har haft kost och träning som mitt längsta intresse och anser mig duktig på det. Första beviset på det kom under våren 2013 när jag hjälpte min vän och kollega Asmir till otroliga styrkeökningar och bättre kroppskomposition på bara 3 månader.

24. Have I been unfair to anyone, and if so, in what way?
Ja, det har hänt att jag behandlade en person orättvist. Personen förtjänade det visserligen, men det är egentligen ingen ursäkt.

25. If I had been the purchaser of my own services for the year, would I have been satisfied? 
Det beror på vilket område av tjänster. I de flesta fall – ja absolut. Men jag kan identifiera tillfällen då jag helt klart kunde gjort bättre jobb.

26. Am I in the right vocation, and if not, why?
Min huvudsakliga syssla just nu är att studera och det känns faktiskt HELT 100% rätt. Hade också lite tur med att min utbildning är den enda civilingenjör teknisk fysik i hela sverige som fått högsta kvalitetsbetyg av UKÄ. Vi spöade alla konkurrenter som chalmers och KTH! Definitivt något att ha på CV’t och speciellt kul för mig eftersom jag gick med i studieamanuensgruppen för utbildningen som arbetar med just utbildningskvalitet. Skolan är kul och jag har klarat alla mina studiemål för 2013. Ska höja målen för 2014! Jag är mycket optimistisk för framtiden 🙂

27. Have the purchasers of my service been satisfied with my service, and if not, why? 
Samma svar som förut. I de allra flesta fall ja! Men då och då har jag varit missnöjd med hur jag presterat vad gäller service.

28. What is my present rating on the fundamental principles of success?
Jag vet faktiskt inte vilka principerna är. De står ingenstans i boken, utan är nog något fristående material han skrivit.

Sammanfattning

Detta skall jag lägga fokus på 2014:

  • Föregå med gott exempel
  • Bättre självdisciplin
  • Minskad tid slösat på onödiga saker som sociala medier
  • Måttfullhet skall råda – ska jag njuta av något så får det inte gå överstyr som med kaffe och snabbmat
  • Mer koncentration på en uppgift i taget
  • Bättre riskbedömning. Mer ibland, mindre ibland.
  • Aktivt försöka ta definitiva snabbare beslut och hålla dem
  • Inte skjuta upp saker
  • Hitta tillbaks till min goda service och ta ett steg framåt snarare än bakåt vad gäller jobb.

One thought on “Sammanfattning 2013

  1. Pingback: 2014 masterplan |

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s