Burka och niqab – bra eller dåligt?

På gymmet för några dagar sedan så jag en kvinna niqab som körde cardio på en stairmaster. Det såg extremt varmt ut och jag ställde mig frågan ifall hon verkligen hade den frivilligt eller ifall det var hennes man som tvingat henne att ha den när hon tränade.
burka school photo

Förra året berättade p1 morgon om att inga kvinnor finns i Saudiarabiens IKEA-katalog. Varför undrar jag? Borde väl vara ok för tjejerna att posera bland möbler? I Saudiarabien är det också förbjudet för kvinnor att köra bil och göra andra saker som vi i norden ser som självklart. Är det bara på offentlig plats som kvinnor bär burka & niqab eller gör de det i hemmet också?
77638_burkini

Jag har aldrig förstått riktigt det där med burka och niqab. En muslimsk man som ringde in till p1 argumenterade för att burkan är till för att skydda kvinnorna. Han sa att det inte finns något tvång för kvinnor att bära burka och att med en burka blir kvinnan inte dömd för sitt utseende. Har dock hört andra säga att det visst är lag på att kvinnor måste bära burka på offentlig plats och att en kvinna skulle stenas utan burka – även om hon besökte ett muslimskt land som turist. Vad stämmer egentligen? Vad säger koranen om burka?
2098_large

Ser burkabärande kvinnor på västerländska tjejer som horiga – och själva vill bära burkha, eller önskar de i hemlighet att de också kunde gå klädda som de vill?
I England är det nu tillåtet för poliser att bära slöja. Vissa argumenterar för att det är positivt och att utländska lättare vill ta kontakt med polis och känner sig mer bekväma att prata med en beslöjat polis. Andra kontrar med att polisen skall vara religionsneutral och att det är opassande.
burka-bikini1
Är det männen som insisterar att kvinnorna ska ha urka av rädsla att visa upp sina tjejer? Tycker muslimska män att en kvinna i niqab och burka är mer attraktiv än en i västerländsk klädsel? Rätta mig om jag har fel, men jag tror Frankrike inför förbud mot burka. Är det rätt väg att gå? Skulle vi behöva ett sådant förbud i sverige?
demotivational-poster-un03f5d620-PERVERTS
JAG tror själv inte att någon kvinna skulle vilja ha burka om valet var 100% fritt. Men alla delar inte den åsikten..  Såhär skriver Jasmin, en svensk tjej som konverterat och nu när niqab: “Jag lovar er, det känns fantastiskt att bära niqab. Första gången jag tog på mig plagget kände jag mig som en prinsessa! Männen kunde ta omvägar på grund av respekt och de sänkte sina blickar vilket de fortfarande gör efter runt 8 år med min ansiktsslöja.” Här är en länk till artikeln.
muslim_cartoon

Ett av mina resemål i livet är att åka till mellanöstern i en månad eller längre och lära mig mer om kuluren och samhället. Jag vill gärna besöka Iran, Dubai och Saudiarabien. Kanske ett reseprojekt till vår & sommar!

(Niqab eller nikab (arabiska: نقاب) är en ogenomskinlig slöja som bärs framför ansiktet av vissa muslimska kvinnor tillsammans med en abaya eller hijab och på så sätt endast lämnar ögonen oskylda. Användandet av niqab är utbrett framförallt i Saudiarabien och kring Persiska viken. En niqab är vanligen svart och används tillsammans med andra svarta plagg.

Begreppen niqab och burka används ofta felaktigt som likabetydande men syftar egentligen på två olika plagg. Gemensamt för plaggen är att de täcker ansiktet. Den främsta skillnaden är att burka täcker hela kroppen, inklusive ögonen.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s