2014 masterplan

Inför varje månad gör jag en preview av vad som väntar i månaden. Jag sätter upp mindre mål som jag ska sträva efter, samt implementerar strategier för att åtgärda saker som inte lyckades förra månaden. Samma sak gör jag vid årsskiften – fast i en större skala! Årsplanen är mer överblickande och riktar sig mer långsiktigt än månadsplanen. Så här kommer min masterplan för 2014 där jag så grundligt jag kan går igenom mitt kommande år och sätter upp mål, riktlinjer och strategier. Henrik Fexeus skriver i boken “Konsten att få mentala superkrafter” att en förutsättning för att lyckas uppnå mål (och generellt välmående) är att ha saker att se fram emot. Det råder INGEN brist på det kan jag lova! Jag är extremt entusiastisk för 2014. Har massor av projekt och planer på gång som jag längtar efter att få sätta tänderna i och realisera. Många saker på min bucketlist att pricka av, och nya skills att bemästra!

“Never leave the scene of a decision without taking some action towards that decision.” /Anthony Robbins
Tony-Robbins-Picture-Quotes

Jag tänker därför börja där jag slutade, nämligen att i citatets anda, direkt ge mig på punkterna i 2013 sammanfattningen som jag behöver jobba mer med under 2014. Jag ska fortsätta detta år som 2013 med att deklarera huvudmålet 2014:
Skolan är prioritet nr 1. Det är hela min framtid, alla mina långsiktiga planer kretsar runt att ta examen och börja en akademisk karriär. Skolan är därför viktigast av allt! Failiure is not an option, det existerar helt enkelt inte. Huvudmålet med 2014 är därför att fortsätta klara den tuffa utbildningen så att mina långsiktiga planer inte äventyras. Spelar ingen roll om jag måste vara i skolan till klockan 22 alla dagar i veckan. Ett sidomål till detta är att få fler 4or än 3or

Majoriteten av arbetspunkterna från 2013 års sammanfattning kan spåras till en gemensam nämnare: struktur och självdisciplin. Därför har jag tänkt till och infört en morgonrutin och en kvällsrutin som skall åtgärda slarv, slöseri av tid på sociala medier och annat beteende som jag inte accepterar av mig själv. Mer om morgonrutinen och kvällsrutinen i ett kommande inlägg.

Förhållande & tjejer
download

Stil & utseende
Jag får köpa kläder igen! Ett nyårslöfte från 2013 var att alla kläder köpta under året skulle komma från second hand. Jag höll löftet (förutom en skräddarsydd kostym på min 30årsdag). Men i år får jag äntligen börja rusta upp min garderob. De senaste åren har jag knappt köpt kläder alls och jag ser fram emot det. Jag kommer någon gång under 2014 att klippa mig också, men det inte när det är dags riktigt, förmodligen när det inte är -20 ute som nu!
GQ-Street-Style-Europe-Favorite-635

Träning
De sista 2-3 åren har jag styrketränat 3 ggr per vecka, och inte kört speciellt mycket kondition. Resultatet har varit superbra! Har varit i riktigt bra form. Nu känner jag för att variera träningen mer och lägga till mer kondition. Inte bara för att det är kul utan för att ta del av de mycket positiva hälsofördelarna som konditionsträning innebär. Jag har ingen lust att lägga på mig mer muskelmassa, men om man kunde behålla den man har nu och bli lite mer atletisk, vig, uthållig så är jag nöjd. Kanske testa på att tävla i något? Testa crossfit? Simma? Längdskidor? Långfärdsskridskor?
2014-01-08 12-48-28


Ekonomi
Förra året tävlade jag i börs-sm och kom på typ 600:e plats av ca 3000. Ganska ok, men i år tänkte jag inte delta. Ska fortsätta spara 10-20% av mina inkomster varje månad. Fortsätta läsa aktiespararen, kanske bli involverad i organisationen på något sätt? Inför 2014 har jag också lyckats ta ett viktigt steg i privatekonomin genom att minimera mina fasta kostnader. Har köpt ut mig från det dyra mobilabbonemanget, vilket gör att jag sparar över 8000kr per år bara av den ändringen. Förra året åkte jag buss, men i år ska jag cykla året runt, vilket ger en årsbesparing på över 6000. Jag har också sagt upp mitt bredbandsabbonemang hemma, vilket kommer ge en slant mer i plånboken. Utan internet hemma kan jag också fokusera bättre på studier, självutveckling och läsning och slippa slösa tid på oviktiga saker. Ekonomimålet är att dubbla mitt sparkapital och fortsätta jobba med min budget varje månad.
privatekonomi_952850c

Jobb
Fortsätta utvecklas med fotografin och personliga träningen. Kan bli ett akademiskt sommarjobb någonstans, har lite trådar att dra i och där behöver jag putsa upp mitt CV lite. Under våren får jag mer information. Skolan är viktigast och allt jobb under 2014 får ske i mån av tid.
Career Planning

Resor
Jag planerar minst två resor i år. Nytt för 2014 är att jag blivit medlem i en invite-only reseklubb som varje år anordnar riktigt feta resor på 4 & 5-stjärniga resorts världen över – till kraftigt rabatterade priser. De har också billigare biljetter till alla major sporting events, och diverse aktiviteter och volontärresor. Bland mina kandidater på resesidan finns:

 • Kilimanjaro + madagascar + victoria falls
 • Peking & transsibiriska järnvägen
 • Vietnam + laos + kambodja + burma
 • Dubai
 • Italien

IMG_6980

Självutveckling
Jag kommer fortsätta jobba vidare med mental träning, minnesträning och alla mina planer och projekt. Förra året hade jag som mål att läsa 24 böcker, men jag nådde bara 12. Trots att jag förbättrat min läshastighet under året så återstår lite att jobba med där. Målet i år är att läsa minst hälften av dessa böcker:
IMG_1343
Som man kan se på bilden så läser jag bara faktaböcker. Jag håller starkt med om det som min favoritförfattare Robert Greene skriver: “Most people watch tv-shows and read books about about made-up stories that make them forget the present moment and enter into a hazy mind-numbing world. Events in live mean nothing if you don’t reflect on them in a deep way, and books are pointless if they have no application to life as you live it.” 2014 blir det 6e året i rad jag inte äger en TV och jag har inte tänkt köpa en i år heller. All min lilla fritid som blir över från skolan går till riktiga intressen och bli bättre på något. För ca 15 år sen fick jag en bok av min mamma, där varje dag ger ett litet uppdrag. Ska följa boken varje dag och göra uppdraget! Dessa intressen & projekt är saker jag tänkt gräva ner mig i under 2014 eller 2015:

 • Klassisk musik
 • Fotografi (fortsätta träna porträtt och redigering, samt gå på fotografiföreningens träffar)
 • 4 olika fotoprojekt planerade. (Brandmansprojektet, seglarprojektet, russian husky projektet, japanska projektet)
 • Göra klart highlightfilmen från Asienresan 2013
 • Lära mig mer om champagne
 • Utvecklas på klättra
 • Fortsätta göra musikmixar
 • Statsvetenskap
 • Nationalekonomi
 • Följa politiken! Det är valår nu och massor av debatter och väntar. Har beställt hem material från alla partier som jag ska läsa. Ser fram emot att se vart jag egentligen står!

Konkreta, mätbara mål 2014:

 • Varje månad köpa kläder för den summan jag köpte godis motsvarande månad 2013
 • Enda godis och skräpmat jag får äta är vad jag bakar & lagar själv
 • Bli bättre på att leva i nuet
 • Testa crossfit
 • Hitta en kostillskottssponsor
 • Tävla i fitness
 • Göra 2 behandlingar på tatueringsborttagningen
 • Springa milen under 50 min
 • Se hur jag ser ut vid 70 kilos kroppsvikt
 • Dubbla mitt sparkapital
 • Klara alla tentor
 • Fler 4or än 3or
 • Skolan som minst heltidsjobb
 • Lära mig sköta spelare & mixerbord för DJ
 • Starta ett företag
 • Bocka av 2 saker på bucketlist
 • Minst 2 resor
 • Gå på opera
 • Gå med i resklubb
 • Regelbunden mental träning
 • Regelbunden minnesträning
 • Morgonrutin
 • Kvällsrutin
 • Läsa 15 böcker
 • Recensera 15 böcker
 • Passa tider
 • Sociala medier max 1 koll/dag
 • Bättre studieteknik
 • Ingen dator efter 21
 • Inte prata negativt om en annan människa

Och så skall vi inte glömma nyårslöftena:

1. Gå ner i split och spagat
2. Ett års celibat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s