Veckorevyn: Bränn pengar, ligg runt, frossa i godis…

20130309_134845
Som vanligt efter ett träningspass på gymmet förra veckan så begav jag mig till bastun. Lite otippat låg det ett nummer av Veckorevyn i bastun. Av nyfikenhet öppnade jag tidningen och lät mina ögon scanna bladen efter något läsvärt. Efter ett par sidor kom jag till ett uppslag som fick mig att stanna upp! Veckorevyn hade en artikel som hette “Maxa dit nya år! Skippa januari-deppen med veckorevyns omvända nyårslöften.”
veckorevyn-2007-12-5_16623992
Ju mer jag läste desto mer tveksam blev jag till de “goda råden” som Veckorevyn uppmanade sina läsare att ha som nyårslöften. De flesta av råden gick så starkt emot mina värderingar att jag beslutade för att låna med tidningen hem, gå igenom deras nyårsråd till tjejer och såga dem! Lets go.

veckorevyn_75692410 (1)

Bli en big spender

“Ja, det är bra att spara och ha en buffert om något oväntat skulle hända, men kanske är det den där lyxiga lunchen ute som gör dig lycklig? Ska du inte få vara lycklig då? Att handla på kredit är aldrig en bra idé men om du blir olycklig av att bara äta nudlar för att ha pengar på något konto som du inte använder så blir ju livet ganska tråkigt eller hur? Spara inte bara pengar för sparandets skull, utan lev livet här och nu och gör saker du mår bra av.”
MoneyInTheToilet
Jag kontrar:
Att uppmana läsarna att äta lyxiga restaurangluncher istället för att bygga upp en säkerhetsbuffert är inte speciellt smart i min mening! En lunch ute kanske gör dig “lycklig” i 1 timme, men tänk ifall du lagt alla buffertpengar på lyxiga lunchar och något oväntat händer som din ekonomi inte klarar.. Hur lycklig är du då? Jag gissar att du i den stunden gärna hade tagit tillbaks de lyxiga luncharna för att rädda situationen. Veckorevyn får det att framstå som att man tvingas leva på nudlar och bli olycklig av att spara, vilket är en absurd tanke. Om man sparar smart och prioriterar rätt kan man fortfarande unna sig saker och ha det bra. Att spara pengar för sparandets skull är visst bra! Det kan aldrig vara negativt att ha ett maxat konto, buffert och en aktiedepå/fondkonto som man ser ökar i värde varje månad. Jag argumenterar faktiskt för att det ger dig MER lycka och välmående och lugn att veta att du har en god ekonomi än att impulsbränna pengar på lyxlunchar och annat som bara temporärt höjer lyckan.

FTP-infographic_20001

veckorevyn_75692410 (1)

Frossa i sötsaker

over-eat

“Vill du äta godis så klart att du ska göra det, men tänk på vad för sorts godis du stoppar i dig. Skippa skabbigt smågodis med färgämnen och konserveringsmedel och satsa istället på torkad frukt eller ekologisk mörk choklad som inte ger samma illamåendekänsla. Det räcker dessutom längre än en smågodispåse. Eller baka dina egna sötsaker, det är både mysigt och roligt. Frossa i egengjorda brownies eller hemmagjord mangoglass.”

Jag kontrar:
Ett råd som visserligen innehåller en del bra punkter, tex att baka själv och att välja mörk choklad istället för lösgodis. Men att uppmana läsarna till “frossa i brownies och glass”? Det är fortfarande en dålig idé, även om man skulle baka det själv (såvida du inte manipulerat receptet till en nyttig version). Njut av kvalitets-godis i små mängder då och då, men frossa inte.. Och när ska det bli dags för folk att inse att naturgodis som torkad frukt inte alls är nyttigt? Bara för att det står natur framför ordet godis så betyder det inte att man kan frossa i det. Torkad frukt är en bomb av koncentrerad fruktos – den mest cancerframkallande formen av socker.
sugar-is-a-drug

veckorevyn_75692410 (1)

Stanna kvar i puppan

images in-web-2-0-stagnation-is-the-name-of-the-game-45dca942da

“Den ständiga strävan efter att hela tiden bli bättre människor.. Guess what, du behöver inte det! 2013 är året då du inte ska ändra på något. Det är okej att vara blyg, du behöver inte bli festens mittpunkt eller den som skämtar konstant. Du är den du är och är alldeles perfekt. Sluta se dig själv som ett projekt som ständigt måste förändras.”

Jag kontrar:
Av alla råden på listan så är jag mest kritisk till detta. Det stämmer att man ska vara sig själv och inte bli en annan person, men självutveckling handlar inte alls som veckorevyn tror om att bli en annan person, utan istället om att bli den bästa versionen av sig själv. Att bli mer trygg i sig själv, få ett naturlig självförtroende, stärka sina värderingar, att våga stå upp för den man är och jobba med sidor av sig själv man VILL förändra är inget negativt. Att, som Veckorevyn skriver, “inte ändra på något på ett helt år” ser jag som ett bortkastat år och att ta ett steg bakåt. Tänk om detta istället är året där du får ditt “genombrott”, lyckas med ett par av dina mål, lever ut några av dina drömmar och blir mer framgångsrik och lycklig? Valet är ditt.. Allt annat i världen förändras hela tiden så varför stå still och bli omsprungen, få ångest, och bli avundsjuk och bitter över att andra lever sina drömmar? Att ha realistiska små mål och saker att kämpa för och växa som person är en förutsättning för lycka! Men visst, ge upp. Skit i allt istället. Kasta bort ett år av ditt liv på att se på meningslös tv varje kväll, gå till samma outvecklande jobb varje dag där du vantrivs, gör ingenting för att förbättra ditt liv och bränn din överskottsinkomst på onödiga impulsköp. Eller så kan du se tillbaks på året och vara stolt över dig själv med allt du kämpat för, planer som gått i lås, din ekonomi och självförtroende vuxit, personer du träffat, saker du blivit bättre på och hur KUL du har haft!
Innovation and Change Beats Stagnation Arrow Jumping Hole quote-life-is-never-stagnation-it-is-constant-movement-unrhythmic-movement-as-we-as-constant-change-bruce-lee-246253

veckorevyn_75692410 (1)

Ligg runt!

5138790_700b_v1

“Skippa relationshetsen och drömmen om den perfekta partnern. Strunta i allt vad relationer heter och ligg runt! Se det som ditt bästa singelår nånsin, träffa så många som du vill och känner för. Det är inte bråttom att hitta den rätta. Det låter som en klyscha men det kommer när det kommer. Njut av att vara singel och ohämmat ligga och fisa i soffan så länge.”

Jag kontrar: Jag håller med om relationshetsen, den perfekta partnern existerar inte. Men att uppmana de kvinnliga läsarna att bli “the town hoe” är jag lite tveksam till. Måste ditt bästa singelår nånsin innebära att man passar på att ligga runt så mycket som möjligt under året? Att njuta av att vara singel är ett klokt råd, men det innebär ju inte att man MÅSTE ligga runt. Jag borde nog tillägga att det gäller killar också. Alla ska få dejta så många man har lust, men var medveten om att folk gillar att snacka illa om personer som har ett aktivt och odiskret kärleksliv. Jag är inte emot att tjejer och killar ligger runt, men jag uppmanar till att vara försiktig och att ha respekt respekt för sig själv och andra. Med det sagt – ligg så mycket du vill, OM DU vill.

veckorevyn_75692410 (1)

Skippa ångesten

79e8cc49423813e93a4dd5434e3447d7

“Strunta i att köpa ett nytt gymkort. Att köpa ett träningskort som ändå bara ligger och skriker ångest varje gång du öppnar plånboken är onödigt. Och dyrt. Det finns massa sätt att träna som är helt gratis. Om du nu vill börja röra på dig, stick ut och spring, ta en promenad eller träna hemma. Det finns många bra träningsvideos på youtube som inte kräver några redskap. Billigt, effektivt och helt utan ångest! Och du, man måste inte träna om man inte vill det, även om kroppen och själen oftast mår bättre av det.”

Jag kontrar:
Veckorevyn försöker spela på läsarens samvete och sammankoppla gymkort med ångest. Varför skulle träningskortet automatiskt ligga och skräpa? Det har iaf ALDRIG mitt gjort. Ett av deras ytterligare argument är att gymkort är dyrt, men jag håller inte med. Visserligen finns det svindyra gym, men man måste ju inte välja det dyraste. Att varje månad investera lite i sin egen hälsa och välmående ska inte ses som en dyr onödig utgift, utan istället en nödvändig viktig tillgång. Att ge sig själv access till bra utrustning, inspirerande pass med bra instruktörer som peppar och pushar, chansen att möta andra träningsintresserade och nya vänner kan vara skillnaden mellan att träningen blir av och inte. Om du gratistränar hemma så har du inget som förpliktigar dig att röra på dig – det kräver mycket mer disciplin. Och lets face it – att styrketräna med bra utrustning, gå på bra pass och ha kul med andra är mycker mer effektivt och kul än att kolla på nån youtube video och göra övningar i vardagsrummet. Man får inte ångest av ett gymkort, tvärtom. Gymkortet är ett av de bästa vapnen MOT ångest. Få ut dina känslor, rensa huvudet, öka ditt självförtroende och låt endorfinerna flöda med bra hård träning!

Mental-Benefits-of-Exercise-Infographic1

veckorevyn_75692410 (1)

Rensa bland vännerna

images (1)

“Sluta tvinga dig själv att göra saker du inte vill. Tänk efter, det finns en anledning till att ni inte ses så ofta. Vill du verkligen ses så tar du dig tid till det, eller hur? Gör slut med “vänner” som är energitjuvar, får dig att må dåligt eller gör dig irriterad. Rensa på facebook bland vänner som du aldrig träffar och kanske inte ens säger hej till på stan. Det är inget fel på att tycka om att vara ensam! Ägna tid åt dig själv istället. Ta ett bad, läs en bok, eller se på din favoritserie.”

Jag kontrar: 
Enda vettiga rådet på listan. Jag håller helt med om att det inte är fel att gilla att vara ensam. Det enda jag kan invända lite emot är hur tiden man ägnar åt sig själv föreslås spenderas. Mer självutveckling tack!
keep-calm-and-ignore-negative-people-490x571

Author: Danny

Life is an adventure! I believe in participating in life - not standing on the side and watching it. Here I will write about all my passions, big and small. Follow my exciting trips around the world as well as my almost normal days at home, wherever it may be at the moment.. If you like inspiration, travel, challenges, training, fashion, self improvement, culture, food and gear - look no further! So to all my stalkers, congratulations! Now you can enjoy watching my life closely at home with your computer, those cold nights with binoculars aimed at my window are finally over. I'll finish my first post by quoting Bilbo (a character in J.R.R Tolkien's The lord of the rings) with a line that ever since I heard it as a child (about 2 years ago) has left a trace in my memory: " It's a dangerous business, going out your door. You step onto the road, and if you don't keep your feet, there's no knowing where you might be swept off to"

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s