Att vända ett bakslag till framgång

Idag fick vi tillbaks tentorna från endimensionell analys 2, och som jag misstänkte klarade jag inte tentan. Jag kämpade i motvind och låg efter stor del av kursen. Hann inte ens börja alla kapitel som vi skulle räkna på. Tyvärr fanns det ett par poängtunga uppgifter på tentan från två kapitel jag inte hunnit med. Jag hade inte heller med mig några bonuspoäng från duggan, vilket kunde varit en god hjälp. Istället för att deppa ihop så väljer jag att se positivt på situationen. Nu har jag en månad på mig att grundligt läsa in de två kapitlena, repetera det övriga kursinnehållet och således lägga upp en bra gameplan för att spika en 5a på omtentan (vilket givetvis är målet). Jag älskar matematik och jag VILL verkligen kunna kursen bra eftersom det används mycket i kommande kurser! Min förebild under februari kommer vara Dolph Lundgren.
still-of-dolph-lundgren-in-rocky-iv

De flesta vet att Dolph är actionskådis, och några vet också att han har varit bland de bästa i världen inom karate. Vad färre personer vet är att han har en examen från KTH – civilingenjör i kemiteknik och att han blev erbjuden ett stipendium till MIT (men tackade nej). Under februari skall jag följa dolphs recept och plugga stenhårt för omtentan och träna stenhård för att bli i form till fitnessgalan i maj. Istället att se omtenta som ett bakslag så ser jag på det som en ny gratischans till en 5a, vilket jag vet att jag lätt kan fixa om jag är förberedd och förstår vad man ska göra. Då helgen gav att jag lyckades nå ett av årets mål (hitta en sponsor), så gav denna dag att jag inte levde upp till ett annat av årets mål:

  • Klara alla tentor på första försöket

Observera att jag inte skrev ordet “misslyckas”. Det var ett medvetet ordval eftersom jag har raderat det ordet ur mitt personliga lexikon. Att misslyckas existerar inte, allt är bara resultat av handlingar och ifall man inte når det önskade resultatet får man helt enkelt bara ändra handlingarna. I detta fall så kan jag fortfarande få en 5a på kursen ifall jag får 5a på omtentan, så det gäller att upprätta en handlingsplan som kan garantera mitt önskade resultat. Sedan givetvis att följa planen – en algoritm som egentligen kan appliceras på alla områden av livet.
Person_Centered_Planning

En historisk person som kanske mest av alla är känd för att vända situationer till sin fördel är Napoleon. Många gånger under hans militära karriär lyckades han övervinna till synes hopplösa situationer. Han gjorde det genom otroligt detaljerad planering och att bryta upp sin armé i små del-arméer. Varje del-armé hade en egen ansvarig general som fick sin order och fria händer att utföra den. Soldaterna bar sin egna packning på ryggen, vilket gjorde hans små arméer mycket snabbare och mobilare än de konventionella stora, tröga arméerna från de övriga europeiska länderna. Napoleons metod innebar en militär revolition och det var förklaringen till hans framgång.
Young-Napoleon-on-Horse-by-David

Ifall någon av dina planer inte går i lås – bli inte nedstämd eller deprimerad. Titta istället igenom din handlingsplan och identifiera vad du kunde gjort annorlunda. Jag tror stenhårt på att man kan hitta något positivt ur allt negativt! Ta med dig det positiva och glöm inte att korrigera det som gick fel. Så ifall jag är seg på att svara eller höra av mig under februari – ha i åtanke att jag förmodligen är på gymmet eller med näsan långt inne i matteboken.

Author: Danny

Life is an adventure! I believe in participating in life - not standing on the side and watching it. Here I will write about all my passions, big and small. Follow my exciting trips around the world as well as my almost normal days at home, wherever it may be at the moment.. If you like inspiration, travel, challenges, training, fashion, self improvement, culture, food and gear - look no further! So to all my stalkers, congratulations! Now you can enjoy watching my life closely at home with your computer, those cold nights with binoculars aimed at my window are finally over. I'll finish my first post by quoting Bilbo (a character in J.R.R Tolkien's The lord of the rings) with a line that ever since I heard it as a child (about 2 years ago) has left a trace in my memory: " It's a dangerous business, going out your door. You step onto the road, and if you don't keep your feet, there's no knowing where you might be swept off to"

2 thoughts on “Att vända ett bakslag till framgång”

  1. Dolph var även den första någonsin att få MVG i alla ämnen på sin gymnasieskola! Han har till och med ett pris uppkallat efter sig som delas ut till den bästa eleven varje år. Rätt fet summa om jag inte misstar mig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s