Andreas Cervenka – Vad är pengar?

vad-ar-pengar

Denna lilla bok om världsekonomi är läsvärd för alla som är intresserade av att veta vad som pågår “bakom kulisserna”. Hur det går till när stater trycker pengar, hur banker fifflar, hur räntor & inflation används som instrument för diverse ändamål, hur bubblor uppstår, EU’s penningpolitik etc. Den är skriven av Andreas Cervenka som är ekonomikrönikör i Svenska Dagbladet. Temat i boken är genomgående kritiskt mot det nuvarande monetära systemet och speciellt mot att USA på 70-talet frikopplade dollarn från att vara bunden till guld. Detta har infört fractional reserve banking – ett ekonomiskt mega experiment där stater trycker mer och mer, lånar ut mer och mer och ingen riktigt vet vad som kommer hända.

Många intressanta saker tas upp i boken, som man kanske bör vara medveten om ifall man (som mig) är intresserad av världsekonomi, fastighetsmarknader, finansiella marknader etc. Boken är välskriven och fyndig, med undantaget att författaren lite för ofta drar ironiska och sarkastiska jämförelser som kan bli lite halvtjatigt. Det enda jag egentligen saknar från boken är “det goda slutet” om hur man skulle kunna få ordning på världsekonomin och bygga ett monetärt system med mycket mer stabilitet och mindre bubblor, skulder etc. Något sådant kapitel presenteras aldrig – kanske för att ingen vet hur? Boken är iallafall läsvärd för den som är ekonomiskt intresserad, speciellt för dem som är lite samhällskritiska. Boken är även läsvärd för dem som trivs som fisken i vattnet med dagens världsmässiga penningpolitik och finansiella marknader Var dock beredd att boken kanske grusar din världsbild lite och ger en smått obehaglig kalldusch ifall du lever i villfarelsen om att världsekonomin funkar perfekt. Läs den!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s