Fitnessgalan! Allt, bilder, placeringar, etc

I måndags kom jag hem från fitnessgalan i globen där jag genomförde min första tävling i fitness i klassen men’s physique. Fitnessgalan är en tredagars mässa med tävlingar, hälsoevents, utställare, spex, uppträdanden och annat kul hälsorelaterat.

Jag kom till stockholm på torsdagen och mötte upp en vän/fd. kollega Fredrik som jag skulle sova hos.

Legenden Fredrik

Legenden Fredrik

Det visade sig att han blivit mycket kulinariskt intresserad sen jag sist såg honom, och nu lägger han sin fritid på köksutrustning och experimenterande med bra matvaror. Han bjöd på egenrullad sushi – minst lika god som på vilket sakéindränkt sushihak som helst!

Fredag

Fredag blev en lång och intensiv dag. Jag började med att springa runt halva stan i regnet på jakt efter ett par surfshorts att ha på scenen – de jag beställt från england hade tyvärr inte kommit i tid.

Beställda, men kom inte i tid

Beställda, men kom inte i tid

Hittade ett par som satt perfekt och blev mycket förvånad över att de var i storlek XS! Trodde aldrig nånsin jag skulle komma i ett par shorts i så liten storlek. Förmodligen resultatet av den sista dietveckan på låga 1270 kalorier om dagen. Jag begav mig sedan till mässan och mötte upp resten av team BMR och coach Ako. Fick beskedet att strypa vätskeintaget fram till tävlingen dagen efter.

20140510_124007

Mässan var otrolig! Det var full fart och hände saker överallt. Duktiga föreläsare som exempelvis Gregg Plitt. Se hans motiverande tal:

Överallt fanns företag med montrar som demonstrerade sina produkter. Fick prover av allt möjligt fitnessrelaterat – till exempel detta italienska fitnesskaffet som är 200ggr starkare antioxidant än grönt te (som i sin tur är 200ggr starkare antioxidant än vitamin c)..
20140516-IMG_2266sweetlemonmag-GoNutsTakeaLookatPB2Combo
Passade på att smaka olika bars, och jag köpte 2 burkar av PB2 – en produkt jag länge velat prova men som jag inte tidigare sett i sverige. Det är jordnötssmörspulver som blandat med vätska blir en (i USA) mycket lovordad spread på bakelser, smörgåsar etc.  Gick runt ett tag och njöt av stämningen, sen var det dags att bege sig till sthlm beauty för att få första lagret spraytan färg för scenen. Flera atleter stod på kö för att få scenfärg och jag hann knappt få min färg förrän det var dags för registrering!

10298770_10152055784202190_3986042328628501074_n

Hela teamet samlades och vi fick information, goodie bags, våra efterlängtade teamkläder och annat jox. Det var också första chansen att se våra konkurrenter live.. Efter registreringen drog jag raka vägen hem till Fredrik. Jag hade hunnit bli rejält törstig! Efter en kvällsmåltid av torsk, äggvitor och potatis smekte jag ner en god dry martini på hendrick’s gin, garnerad som sig bör med en gurkskiva. Jag vet inte om coach Ako hade godkänt min cocktail ifall jag frågat honom, men tanken var dock att försöka driva ut lite mer vätska (alkohol, speciellt gin = vätskedrivande).

Lördag

Jag vaknade runt 9 och formen såg god ut! 3 veckor tidigare (kortet) var jag lite större, det märktes att den sista veckan på låga kalorier stulit en del massa.

3 veckor innan

3 veckor innan

 

Men den hade också stulit en del fett! Själv var jag dock inte riktigt så hård som jag hade planerat – vikten låg på 75kg och mitt mål var att ligga runt 70 på tävlingsdagen. Vid nästa tävling vet jag hur lång tid jag behöver för att förbereda mig perfekt, men jag var inte missnöjd. Spegelbilden såg godkänd ut och jag såg verkligen fram emot att kliva på scenen och se vad domarna hade att säga.

10338755_10154127414345650_6730068113668894759_n

Efter en frukost av torsk, potatis, äggvitor så tog jag mitt pick och pack och stack till galan. Kändes riktigt bra att gå runt i team BMR’s kläder med ett fint lager spraytan och en “tävlande” bricka hängandes runt halsen! Fick många blickar från mässans besökare medan jag spankulerade runt och njöt. Det enda negativa med färgen var att jag inte ville använda min kamera för att kladda ner optiken. Vid 11-tiden gick jag för att få det andra färglagret och denna gång hann jag prata lite med killen som senare vann Men’s Physique +180 klassen. Han var i riktigt god form, och berättade att han gått ner 8 kilo på bara 3 veckor. Något förvånande kan tyckas, men förklaringen låg i att han skadade axeln under en cykeltur till jobbet och knappt kunde träna den sista tiden. Han lade om kostschemat till 1000 kalorier om dagen och försökte röra sig så lite som möjligt för att spara muskelmassa. Det lyckades tydligen!

14.00 samlades vi backstage. Så långt ögat kunde nå fanns bruna atleter som käkade riskakor och halvtränade lite för att få en bra pump till scenen. Många hade med egen coach. STHLM beauty lade tunnt lager olja på de som ville ha. Coach Ako gav oss de sista förberedande tipsen (att “dricka” 2 dl vitargo + 3 skopor Animus med så lite vatten som möjligt 20 min innan vi skulle upp), och sedan gjorde alla tävlande en gemensam ceremonial entré vid 15.00. Först ut att tävla var min klass, 20 st atleter som slogs om pokalen i Men’s Physique -180 cm.

entre

entre

Men’s Physique är inte som bodybuilding eller Athletic Fitness. Man tävlar i surfshorts som går till knäna. Tanken är att en tävlande i Men’s Physique ska se ut som inför en fotografering av exempelvis framsidan på en fitnesstidning. Man skall va snygg, håret skall vara fixat, man ska le och se fit ut helt enkelt! Bedömningen avser hur bra form man är i, hur symmetriskt tränad man är och hur väl man lyckas visa upp sin fysik på scenen genom enklare posering. Det är inga styrke- eller prestationsmoment som i Atletic Fitness och inga avancerade poseringsrutiner som i bodybuilding. I vissa tävlingar går man en T-walk (som en fitnessversion av modecatwalk) men i vår tävling var det inget sånt moment.

line up

line up

Line-upen var riktigt bra och jämn. De rutinerade domarna påpekade också detta, och flera särbedömningar gjordes. Särbedömning är när atleter som domarna vill kolla extra på ombes komma framför domarna så att de kan få en bättre titt. Det var omöjligt att direkt se en vinnare! Jag blev kallad till 2 eller 3 särbedömningar, som oftast (men inte nödvändigtvis) är ett gott tecken. Det kan ju vara så att domarna direkt sett en vinnare som inte behöver särbedömmas, men tar fram andra atleter på särbedömning för att kunna välja 2a och 3e plats.

 

Vi fick sedan lämna scenen för att ge plats åt +180 klassen. Tillbaka backstage så var alla euforiska! Det hade varit riktigt kul att stå på scenen och många gjorde sin första tävling precis som mig. Något förvånande såg jag atleten Patrik Rosales Engström stå och käka pommes ur en McDonaldspåse. Metoden kallas “junk-loading” och på senare år blivit populär bland coacher i USA för att innan scenen få upp vaskularitet och tryck. Jag var förvånad att någon i sverige använt metoden. Det visade sig bli en ganska lång väntan på att alla klasser skulle tävla.

En ny klass som aldrig förut tävlat i sverige var fitness model. Jag och min lagkamrat Filip sprang upp bland publiken för att titta. I fitnessmodel är det mer fritt, man förväntas ha en mer spexig framtoning, gärna någon form av utklädnad och något tillbehör. Vi såg allt från en slägga, till en baseball-klädd aleksandar från BMR. hans basebollträ drog många busvisslingar från tjejerna i publiken.. En av de tävlande hade mjukisshorts, hoodie och mössa. Publiken jublade när huvuddommaren sa i mikrofånen “take your clothes off, I wanna see your body!” Han gav efter för hennes uppmaning och strippade ner till vita boxers – allt under jubel och busvisslingar.

Birindar, David och Alexandar från team BMR tävlade även i fitness model

Birindar, David och Alexandar från team BMR tävlade även i fitness model

Till sist var det finaldags och vi i Men’s Physique -180 gjorde oss redo att gå upp på scenen igen. Vi körde armhävningar och lekte med andra vikter för att få upp pumpen men dessvärre hann pumpen gå ur pga att huvuddommaren var försenad och sabbade timingen. När vi väl kom upp på scenen väntade en överraskning åt oss. En av de tävlande bad om mikrofånen och ropade upp sin flickvän på scenen! That’s right, he pulled out the big one. Han gick ner på knä och frågade om hennes hand i giftemål – svaret blev jakande. Av glädje (eller nervositet) tappade han dock ringen, som konferenciern Peter Rylander snabbt sprang och hämtade.

Han vann inte tävlingen men han vann hennes hjärta

Han vann inte tävlingen men han vann hennes hjärta

Sedan korades vinnarna:

  1. Patrik Rosales Engström (McDonalds-pommes junk loading funkade för honom!)
  2. Erik Lindqvist
  3. Milad Masomi

20140510-IMG_2198

Jag själv hamnade på en 8e plats av 20. Inte det minsta arg eller besviken – konkurrensen var hård och domarna gjorde en rättvis bedömning. Jag hade personligen dock hellre sett min lagkamrat från team BMR, Wille Stenwall på förstaplatsen. Han var i superb form och hade bra posering. Redan på första träffen i januari var han i tävlingsform och han berättade att han gillade att hålla sig så året runt. “Allt i livet blir bättre och roligare när man är i god form” som han sa, och jag håller verkligen med. Då man är bäst tränad känner man sig verkligen på topp.
image.w174h200f3

Wille kom på en snöplig fjärdeplats men tog revansch genom att vinna fitnessmodel! Självaste Gregg Plitt delade ut pokalen. Aleksandar från BMR kammade hem andraplatsen i Men’s Physique +180.

Screenshot_2014-05-16-21-54-03 Nordic-Grand-Prix-Vinnare-10-620x330

Efter tävlingen begav jag mig till hotellet bredvid globen, Quality Hotel Globe. En vänlig receptionist gav mig ett bra pris och uppgraderade dessutom rummet till superior! Tack för den. Det känndes underbart att få ta en dusch, DRICKA VATTEN IGEN, och få koppla av en stund i ett skönt rum. Efter att ha tvättat kroppen med tvål 4 gånger för att få bort färg, tog jag på mig en ny kostym och gick mot galans efterfest.


Det blev en ganska kort kväll för min del, efter två glas mousserande vin gick jag och la mig vid 2-tiden. Jag hade sett fram emot att gå all in på en fet hotelfrukostbuffe i 4 månader och allt som stod mellan mig och tallriken var ett par timmars sömn!

hotelspeglar är grymma!

hotelspeglar är grymma!

Söndag

Känslan av att försova sig till en hotelfrukost man sett fram emot i flera månader… Yep. Vaknade 30 min efter att frukosten stängt. Hotellets klockradio väcke mig. Det var Justin Bieber. Great.. Jag checkade besviken ut och gick tillbaks till mässan. Idag skulle Athletic Fitness avgöras och flera av BMR’s atleter tävlade även idag. Athletic fitness är precis som det låter – en prestationsklass. Man skall göra maximalt antal chins och dips, springa en hinderbana, och även bedömmas fysiskt på scenen med posering. Det är en krävande sport som har många tekniska moment och tar tid att bli bra på. Man behöver en vilja av stål och en uthållig, stark kropp!

68133811483db77f3fe98d9feafb4369b0196fe9

Jag dök upp i lagom tid för hinderbanan. Det blev en hård kamp om att få den bästa tiden. Atleterna tävlade 2 samtidigt (förutom David Winnered från BMR som fick springa själv sist).

Framtiden

Hur känns det att nu ha uppnåt ett livsmål och prickat av en sak på min bucket list? Fantastiskt! Ska jag tävla igen? Definitivt! Jag vet inte när, men jag kommer helt klart stå på scen fler gånger. Min plan den närmaste tiden är att ta några dagar av från träning, jobba bort en del skolarbete som blivit lidande, men sedan behålla formen över sommaren. Faktum är att jag vill förbättra formen! Coach Ako har givit mig lite tips på saker att jobba med och det skulle vara jättekul att se hur bra placering jag kan få när jag nu har en tävling under bältet. Kan jag vinna en tävling om jag kommer i mitt livs form, och förbättrat min posering? Absolut!! Vi ses på gymmet..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s