STYR UPP DIN PRIVATEKONOMI – STEG FÖR STEG GUIDE 5 AV 6

Tidigare inlägg:
Steg 1, Steg 2, Steg 3, Steg 4

I steg 1 lärde vi oss att lägga undan en viss procent av vår inkomst. Steg 2 berättade hur vi byggde en säkerhet i vår ekonomi genom en buffert. Steg 3 gav enkla tips och strategier för att få sparade pengar att växa, och steg 4 strukturerade upp våra utgiter så att vi kunde skapa oss en ekonomisk plan för att uppfylla våra mål. I steg 5, den näst sista delen, ska vi vända blicken mot en ofta “bortglömd” del av vår privatekonomi. En del som många rutinmässigt förväntar sig komma regelbundet men som få personer faktiskt gör något för att påverka/öka. Kan du gissa vad det är? Just det: Vår inkomst.

fcf565a7-0290-4b17-938c-feec4fb2b023

Varje månad förväntar vi oss att vår inkomst ska komma, och de flesta har nog ganska bra koll på vad den skall ligga på. De flesta har nog förmodligen också klagat över att den tar slut för snabbt och att den borde vara större. Men hur många gör något åt det? För de med stora drömmar räcker det med en enkel matematisk uträkning för att inse att man förodligen aldrig kommer ha råd med sin dröm, ifall inkomsten håller sig på samma nivå resten av livet. Man har ju inte oändligt med lönehelger i sitt liv..

How to Make Money - Chalkboard

Hur ska man göra för att öka sin inkomst? Den mest spontana tanken är väl att helt enkel traska in till chefens kontor och BE om att få löneförhöjning – en uppgift man egentligen bör förbereda sig väl innan man åtar sig. Det är ganska vanligt att företag har ett årligt utvecklingssamtal där man får prata om jobbet med chefen. Detta är UTMÄRKT – om det inte finns på ditt jobb bör du se till att det gör det. I samband med utvecklingssamtalet bör du även boka ett extra möte med din chef för att löneförhandla! Förbered dig väl. Att löneförhandla framgångsrikt är en konstform som det skrivits många spaltmeter och böcker om, se till att inte komma dit oförberedd. Googla löneförhandling och kolla upp statistik över lönerna i din bransch! Det kanske skiter sig med att höja lönen, men det kan mycket väl tänkas att du kan förhandla dig till andra förmåner som minskar dina kostnader. Tjänstebil, jobbet betalar mobil, extra friskvårdsbidrag etc. Fråga och ta för dig! Visa att du tycker du gör ett bra jobb och förtjänar det.

extra income

Vad gör man om man inte kan höja sin lön genom att förhandla till sig bättre betalt? Nästa steg är att försöka vidareutbilda sig inom företaget. Att få lite större ansvar och inflytande ger rätt till högre lön! Fråga dig chef om vilka karriärmöjligheter och kurser du kan gå internt för att växa med företaget och höja din kompetens (och lön). Finns det inga sådana möjligheter så bör du överväga att byta jobb. Kanskse finns en bättre chef, bättre lön och trevligare kollegor ett stenkast bort? Kolla av arbetsmarknaden regelbundet oavsett om du inte aktivt söker ny tjänst.

self-education

Om inget av detta funkar så återstår ett sista alternativ: Skaffa en extrainkomst. Har du något skill eller kompetens du skulle kunna extrajobba med? Om inte så SKAFFA DET! Inte bara är det kul att lära sig nya saker, om du kan få betalt för det så öker det storleken på din plånbok och sociala nätverk. Personligen har jag gjort det till en hobby att lära mig nya yrken, kompetenser och skills. Jag kan bemästra i stort sett alla arbeten som inte kräver längre utbildning och tack vare det har jag aldrig gått utan jobb längre än 1-2 månader. Köra truck, stå i bar, servera, stå i kassa, butik, flyttgubbe, maskinoperatör, etc. Och jag fortsätter att öka min kompetens och skills! Planer för framtiden inkluderar att lära sig intruktör för gruppträning, sköta mixerbord och dj-utrustning, fotografera, retuschera, croupier, vakt, mm. Stanna aldrig av i ditt lärande!

22bf70f3-5d94-49bd-95cb-2a61ec4170f0

Har du ett heltidsjobb och behöver en extrainkomst på kvällar eller helger? Ta några pass på en bar/restaurang och lär dig servera. Lär dig snickra. Fixa truckkort. Har du alltid gillat att dansa? Gå en kurs i att bli dansinstruktör. Utbilda dig till något som du själv kan hålla kurser i! Är du grym på spela kort? Lär dig något kortspel med pengar online (tex poker) eller croupierutbildning. Ordningsvaktsutbildning. Designa smycken eller kläder. Fantasin sätter gränserna här och ju mer strängar du har på din lyra ju mer möjligheter öppnar sig i ditt liv. Så maximera din inkomst och lär dig nya skills!

One thought on “STYR UPP DIN PRIVATEKONOMI – STEG FÖR STEG GUIDE 5 AV 6

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s