2015 Preview

2015 har börjat med ett brak och jag ser med MYCKET entusiastiska ögon fram emot att få uppleva det nya årets utmaningar, projekt, resor, planer, berg och dalar. I mitt huvud har jag en klar bild av vad jag vill åstadkomma och vad jag måste förändra från förra året för att inte fastna i den frustrerande spiralen av ofrivillig (och ofta omedveten) självsabotage. Halva 2014 förstördes av att jag hamnade i en svacka där det kändes som allt gick emot mig. Jag var skadad. Ur form. Skolan gick dåligt.. Vissa säger att man måste ha de låga stunderna i livet för att uppskatta de goda och jag håller till viss del med – men framför allt har jag ägnat mycket tid åt att analysera orsakerna till min svacka. I år har jag mycket att bevisa för mig själv. Skolresultaten ska upp. Jag ska läka axeln. Bygga upp min ekonomi. Få ordning på min dagsrutin och implementera en algoritm som om man följer den GARANTERAR framgång! Jag har alltid kännt mig som en underdog som kämpar hårdast och det är ett mindset jag kommer åberopa extra mycket. För att citera min favoritförfattare Robert Greene i hans 33 strategies of war: “The no return tactic – when your back is against the wall and you have to fight like hell to get out alive..”
images

Nedan har jag i vanlig ordning listat mina mål och visioner för de olika delarna av mitt liv. Planen är ritad, investeringarna är gjorda – nu återstår det bara att smeka in handen i arbetshandsken av motivation och beslutsamhet för att ta första spadtaget mot ett 2015 där resultatet av året EXPLODERAR igenom förväntningarna. It’s gonna be a fun ride!

Träning
simpsons-gym

Trots att jag var skadad mer än halva 2014 så var det ett bra träningsår. Jag tävlade i fitness och slog ett par personliga rekord. Tyvärr är jag fortfarande skadad och väntar på tid för artoskopi för min axel. Min erfarenhet av sjukvården är inte alls bra, men det är inget som blir bättre över att gnälla om saken. Jag planerar fortfarande att tävla under våren och sommaren, även om styrketräningen är mycket begränsad pga skadan. Inget hindrar mig från att deffa  och bli i god form rent fett%-mässigt och det tänker jag göra. Jag ser 2015 som ett rehab-år med lite mindre styrketräning helt enkelt. Det viktigaste är att axeln blir bra igen och att jag bibehåller formen. Här ligger en av de största hindren mot generell framgång 2015. Den andra halvan av 2014 var jag i mitt livs sämsta form. Efter min tävling i maj tog jag en paus från träning för att läka axeln. Jag släppte ner min höga guard mot frestelsen att samtidigt äta för onyttigt – vilket resulterade i 7 månader av 10 kilo över min idealvikt. Det i sin tur resulterade i frustration och påverkade indirekt mina beslut och mitt självförtroende. Jag ska inte begå samma misstag igen. Lärdomen är enkel: Jag mår superbra när jag är i form och superdåligt när jag är ur form. Stanna i form.

 • Axeln skall bli skadefri
 • Komma i god form och behålla den året ut
 • Göra en till tävling i men’s physique (utan att bry mig om placering) för att bli bättre på posering

Privatekonomi
istock_000003381479medium
Efter att ha satsat alla mina besparingar och köpt lägenhet i slutet av 2014 står jag nu inför uppgiften att återigen bygga upp en stark privatekonomi. Min säkerhetsbuffert är borta vilket lämnar mig oskyddad och sårbar mot oväntade höga utgifter. Mitt aktiekapital är sålt. Det är därför ytterst viktigt att snåla igen lite under året och verkligen hålla sig till sin månadsbudget. Prio 1 blir att bygga upp sin buffert igen – något som kan ta lång tid med en students snålvattnade inkomst. När jag våren 2012 lärde mig privatekonomi placerade jag 15 000 kr som buffert i Spiltans Investmentbolagsfond. Det var en god investering. Utan att lyft ett finger hade värdet ökat till drygt 26 000 på 2.5 år och utmaningen för året blir att försöka investera min nya buffert lika bra! Tursamt nog finns möjligheten att hyra ut det tredje rummet i lägenheten till en annan student, något jag och min bror (som delar lägenheten med mig) får överväga.  

 • Bygga upp bufferten igen
 • Avsätta 20% av min inkomst varje månad för att bygga upp mitt aktiekapital igen
 • Eventuellt hyra ut det tredje rummet
 • Fortsätta jobba på helgerna
 • Använda fonder till kortsiktigt sparande istället för sparkontot på banken (som ger extremt minimal ränta)
 • Lära mig en del hantverk genom att renovera lägenheten så mycket som möjligt utan att anlita hjälp

Utbildning
65016_536792959678778_1190041371_n_Fotor_Collage
Av alla punkter 2015 är denna punkten den i särklass viktigaste. Jag presterade skolresultat långt under förväntan 2014 och jag inser att jag måste investera mer tid till studier. Skolan är nyckeln till en bra framtid! Jag har insett att det är mitt livs absolut svåraste utmaning att slutföra min tuffa utbildning och få min examen. Civilingenjör teknisk fysik är eventuellt den svåraste och mest krävande utbildningen på universitets grundnivå och det var en av anledningarna till att jag valde den – för att utmana mig själv. Ytterligare en i klassen hoppade nyligen av men det är inget alternativ för mig. Jag kommer ta min examen om det så ska ta 20 år och jag ger ALDRIG upp. Jag har DJUP respekt för många av mina klasskamrater, äldrekursare och lärare som förstår det mesta lätt och direkt – jag är inte en av dem. Men jag ska bli, kosta vad det vill. Under 2015 kommer jag experimentera med olika algoritmer att lägga upp studierna för att få de resultat jag vill. Mer inlägg om detta kommer under året!

 • Klara de tentor jag ligger efter med
 • Klara resten av årets tentor på första försöket
 • Få min första 5a

Jobb
Dream-Job-Sign
Inte mycket att säga här egentligen. Jag kommer fortsätta jobba bar på helger och i mån av tid åta mig mer fotojobb. Under 2015 skall jag även starta upp mitt företag vilket inte blev av under 2014. En av mina favoritsaker är att addera lättlärda skills till min repertoar som jag kan tjäna pengar på. Under året skall jag därför träna vidare med min DJ-utrustning. Än så länge är jag långt ifrån bra nog för ett gig men den beroendeframkallande känslan att gradvis bli bättre på nåt man tycker är kul för mig närmare målet för varje låt. Det sägs att den bästa investeringen är att investera i sig själv och jag kommer fortsätta under året med mitt guldmedlemskap på moderskeppet.se för att lära mig mer om photoshop och andra mediaverktyg. Ser fram emot ett nytt kreativt 2015 där jag kommer växa i fotografi, musik, skapande, bildredigering, montage etc.

 • Starta mitt företag
 • Slutföra photoshopkursen
 • Slutföra lightroom kursen
 • Slutföra DJ-edits kursen
 • Kika lite på produktion

Resor
passport-map-travel-
Här kommer jag nog inte kunna lägga mycket energi under året. Resor kostar mycket och jag prioriterar mer att få igång min ekonomi igen. Synd att behöva skära ner på sitt största intresse, men sådan är situationen och det är bara att acceptera det. En bra ekonomi 2015 kan istället betyda lite mer resor 2016.

Självutveckling
self-improvement-tips

Aaaah! I live for this shit. Det är tragiskt hur många personer som varje dag inte gör nånting alls för att bli en bättre version av sig själva, lära känna sig själv mer, utöka sina kunskaper och skills, vårda sina kontakter och bygga nya.. Jag är inte en av dem. Mitt problem är snarare tvärtom –  jag försöker multitaska för mycket här. Det fick jag erfara under 2014 när många av mina mål inte uppfylldes eftersom jag var för optimistisk med vad jag skulle hinna och klara av. På alla punkter har jag velat ta med mer mål, men i år har strypkopplet åkt på att jag har noga övervägt de viktigaste och mest realistiska. En av årets stora utmaningar blir därför att försöka koncentrera sig mer på lite färre saker för att kunna göra dem mycket bättre. Det är viktigt att jag får ordning på min nya morgonrutin så att dagens tidsschema kan hållas. Jag behöver vårda min tid mer och verkligen lägga krutet där det behövs. Bättre koncentration på nuet och mindre slöseri av tiden på oviktiga saker!

 • Hitta min optimala morgonrutin med fasta tider
 • Läsa 15 böcker
 • Träna minnestekniker mer regelbundet

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s