Prova möbelrenovering!

Jag satt i datasalen och stirrade på tentan framför mig: Teknisk beräkningsvetenskap. Trots att jag var väl förberedd så förstod jag inte en enda fråga. Läraren hade skrivit en tenta där det var näst intil obegripligt att förstå vad man ens skulle räkna ut på varje uppgift. Jag lämnade in blankt och satte mig i en annan datasal. För att tänka på annat gick jag in på youtube och av en slump hittade jag nedanstående video om möbelrenovering.

Jag bestämde mig att prova! Det såg lätt ut. Sedan jag köpte min lägenhet vid årsskiftet har jag haft som mål att renovera hela lägenheten så gott jag kan utan att anlita hantverkare. Ett perfekt tillfälle att lära sig snickra! Hallen var mer eller mindre klar och det enda som fattades var något att sitta på.

IMG_7345 IMG_7346

På jakt efter en möbel som passade min tänkta inredningsstil (flådigt kunglig), hittade jag en billig ottomans bänk på jysk för 600 kr. Benen var naturfärgat trä och tyget var stockholmsvitt – sådan där krämigt gulvit pensionärsvit. Jag införskaffade en häftstiftborttagare från biltema:

Fäftstiftborttagare

Fäftstiftborttagare

Det visade sig emellertid att en vanlig skruvmejsel var mycket enklare att jobba med för att få loss häftstiften, så jag bytte. Första steget var att bra loss bandet där tyget möter träet. Sedan pillar man ut häftstiften lite med skruvmejseln och drar ut dem med en tång. Efter det arbetet var gjort så avlägsnade jag tyget. Nu var det dags att måla! Mitt val av färg föll på Maston gold sprayfärg som jag hittade på K-rauta för 99.
6412498304319

Ett av rummen i lägenheten, som senare skall renoveras, fick agera som spraystudio. Det krävdes 2 omgångar för att få det jämnt och jag rekommenderar att man helst sprayar utomhus. Efter spraymålning upptäckte jag till min besvikelse att färg fastnade på händerna då man vidrör möbeln, och att det nog var bäst att lacka med en genomskinlig klarlack för att skydda ytan. Först provade jag en lösningsmedelsbaserad lack från biltema. Big mistake.. Den förstörde färgens glans och lyster HELT. Med skinande guldlacken blev brun. Jag fick tipset i en färgbutik att prova en vattenbaserad lack istället, och så fick det bli. Efter att ha sprayat om min möbel så penslade jag på ett tunnt lager av den nya lacken. Det blev bra! Den behöll nästan allt av den skinande nyansen guld och skyddade ytan utan att färg kladdade på händerna. Nu var det dags att leta tyg! Men först behövde jag en häftpistol.

Bosch häftpistol

Bosch häftpistol

Claes Ohlson fixade det. Jag rekommenderar i stort sett denna sladdlösa häftpistolen. Den enda nackdelen är att facket där häftstiften sätts in ibland öppnas av kraften från maskinen då man häftar. Rätt störande ifall man ska häfta många stift. Men den gör jobbet och batteritiden räcker länge. Mitt val av tyg föll på mörkgrön sammet som jag köpte på Olssons tyger.

Grönt sammetstyg

Grönt sammetstyg

Efter att ha häftat på tyget insåg jag dock att det var för klent. Det blev stora hål av häftstiften och tyget lossnade. Gör om och gör rätt! Gick tillbaks till butiken och hittade istället ett starkt dubbelsidigt sammetstyg i kunglig lila färg.
IMG_7423 IMG_7425

Jag tog loss stiften och det gröna tyget och häftade sedan fast det nya. Efter häftningen klippte jag tyget ca 0.5 cm från stiften. Sedan vek jag upp den smala kanten över de första stiften och häftade fast den med nya stift. För att täcka stiften använde jag en limpistol och två rep.

Limpistol

Limpistol

Limpistolen var också från Claes Ohlson och den var mycket lätt att använda. Repen från Olssons tyger. Såhär blev slutresultatet! Passade också på att spraya ett basebollträ som jag ska ha innanför dörren i hallen (ifall man skulle få oönskat besök). Nu matchar ottomanen och basebollträet min guldspegel och kristallplafonen som hänger i taket i hallen 🙂
IMG_7481 IMG_7482 IMG_7483 IMG_7485 IMG_7488 IMG_7490

One thought on “Prova möbelrenovering!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s