2015-05 Maj preview

Maj står för dörren och min vana trogen sammanfattar jag tankar, mål och planering för den kommande månaden i alla områden av mitt liv. Att börja göra det regelbundet och offentligt på bloggen (i en lagom detaljerad version av min privata planering) är ett led i mitt mål för 2015 att skriva mer av mina tankar och ventilera idéer. Let’s go!

Skola
Det har varit ett tufft skolår för mig, och av alla områden i mitt liv är jag utan tvekan minst nöjd med min skolprestation. Det har lett till en del ändrade planer, men mer om det i ett annat inlägg. För att stilla den eventuella oron hos vissa (t.ex. mina föräldrar), kan jag dock berätta att jag absolut inte under några omständigheter kommer hoppa av min utbildning eller ge upp. Jag kommer ta min examen, kosta vad det vill, hur lång tid det än tar och oavsett hinder som kan uppstå 🙂 Jag är 100% säker på att jag valt rätt utbildning och mina underpresterande resultat kan mer härledas till dålig studieteknik, högt tempo, flera svåra kurser samtidigt och sugigt genomförd livsplanering i övrigt. Skolplanen för maj är att lägga allt krut på att klara tentan i kvantfysik i början av månaden. Efter den ska jag plugga så extremt hårt jag bara kan för att fixa en omtenta av någon kurs tidigare i vår.

 • Klara tentan i kvantfysik
 • Klara tentan i IRA
 • Göra en riktigt bra presentation i IRA

Kost, träning, hälsa
Efter en långdragen och seg väntetid skall jag äntligen få en titthålsoperation på min axel för att lokalisera vad felet är. Förhoppningsvis är jag snart på banan igen med ordentlig träning. USA-resan närmar sig med stormsteg och det är dags att starta ett program för att vara i bra form till resan. Jag planerar en snabbdeff på 10 veckor för att bli av med ca 10-12 kg fett. Med en så kort horisont blir det ett ganska aggressivt upplägg och högt kaloriunderskott, men med tanke på axelskadan så kan jag ändå bara träna 2-3 gånger i veckan, vilket gör att jag tack vare en minskad träningsdos kan komma undan med ett högt underskott. Med ett välgenomtänkt upplägg och högt proteinintag borde förlusten av muskler bli minimal. Jag har övervägt att springa disneyland paris halvmarathon i september 2016 och för att lära mig mer om långdistanslöpning ska jag 1 gång i veckan gå en kurs om löpning.

 • Börja en kurs om löpteknik
 • Väga max 75 innan 1 juni
 • Stretcha efter varje pass

Utseende, kläder, skor, frisör etc.
En något ytlig punk kan tyckas, men för mig är det otroligt viktigt för mitt välbefinnande att jag är nöjd med hur jag ser ut. Det senaste året har jag varit katastrof sett till min form. Andra områden i mitt liv har gått bra, men här har jag slarvat. Mycket tack vare axelskadan och studiepress/stress. Jag har därför känt mig risigare och medvetet valt bort mycket sociala aktiviteter. Indirekt har det gjort att jag gått miste om att bygga mitt kontaktnätverk och lära känna nya vänner. Jag har knappt kunnat ha några av mina vanliga i-form-kläder, och jag har inte köpt ett enda klädesplagg på nästan 12 månader (vilket iofs är positivt för min privatekonomi). Jag har också skjutit upp massor av planerade fotoprojekt eftersom jag varit missnöjd med formen. Jag trivs bäst med livet när jag är nöjd med hur jag presenterar mig själv för omgivningen och därför kommer jag prioritera högt att hitta tillbaks till en god form – och hålla den.

 • Köpa en ny kostym i belöning ifall månadens viktmål klaras

Ekonomi
Ett område under 2015 som gått oväntat bra. Jag har börjat investera igen efter lägenhetsköpet i januari, och projektet att bygga upp en stark privatekonomi med buffert och regelbundet månadssparande går framåt.

 • göra min månatliga insättning på 150 kr till mitt IPS konto (som man får tbx automatiskt på deklarationen)
 • långsiktigt investera 20% av månadens inkomst i aktier
 • komma under mina budgeterade utgifter
 • lägga undan allt överskott till USA-resan
 • 1000 kr till att fortsätta bygga upp bufferten

Jobb & karriär
P.g.a. lokalbyte med nybyggnation ser det ut att bli glest med barjobb i maj.  Det har dock uppstått två positiva möjligheter. Ena är att få jobba i en bar på brännbollsyran, vilket jag ser fram emot eftersom jag fortfarande inte besökt yran trots att jag bott i umeå några år. Den andra möjligheten är att få jobba på ett event på gamla corona igen. Lokal har tagit över driften sedan konkursen och jag ser fram emot att jobba för deras chef som jag hört mycket positiva saker om. Jag ska även på ett till styrelserelaterat uppdrag i sthlm där SACO håller ett event.

 • göra ett bra jobb för att säkra inkomst för sommaren och USA-resan

Självutveckling, planer, personliga projekt
Så till min favoritpunkt! Mitt ständiga livslånga projekt att förbättra mig själv i alla områden kommer i maj fokusera hårt på att styra min tid effektivare och sluta lägga viktig tid på oviktiga saker. Den viktigaste resursen för en människa är inte pengar (vilket de flesta tror), utan tid. Tiden kommer aldrig tillbaks och alla människor har en begränsad tid till förfogande i sitt liv. Istället för att kasta bort min tid med att t.ex. se på tv varje kväll (vilket tragiskt nog verkar blivit en norm i samhället), vill jag använda min tid för att bli bättre på saker jag är intresserad av och få ett rikare liv på ett kunskapsmässigt, relationsmässigt och upplevelsemässigt plan. Till mitt förfogande i maj har jag en del vapen att prova i form av appar:

unnamed
Pomodoro challenge timer
Appen låter dig skapa olika projekt som man jobbar på enligt pomodoro-metoden. Det innebär att man arbetar koncentrerat och effektivt (utan att t.ex fippla med mobilen) följt av korta pauser. Metoden att ta regelbundna korta pauser sägs enligt forskning förbättra inlärningen och öka produktiviteten. Verkar vara en lovande app som utmanar med rolig humor, motiverande texter, grafer och statistik över hur man jobbar. Bra för att mäta hur mycket tid man lägger på sina projekt! Exempelvis kan jag starta en pomodoro varje gång jag pluggar ett visst ämne eller jobbar på något annat.

my-study-life-640x376
My study life
En organisator för studier. Appen, som kan synkas mellan alla dina plattformar, håller koll på ditt schema, uppgifter att göra, när tentorna är och annat bra.

QualityTime-1940x1725
Quality time for android
Appen trackar din användning av telefonen och hur ofta du använder olika appar. Man får statistik på daglig, vecko- och månadsbaserad statistik över hur man lägger sin tid på telefonen. Det går att ge varningstider till olika program så att appen signalerar när man riskerar att använda mer tid än man tänk/vill.

BreakFree-illustration
BreakFree
Förmodligen en annan variant av ovanstående. Jag anser inte direkt att jag är beroende av mobilen, men jag skulle definitivt vilja lägga mer tid på annat.

ddd
Study tips
Beskrivningen var något vag, men appen utlovar tips och hjälpmedel att öka sin inlärning och minnas mer av kursen till tentan. Den hade fått bra reviews så det är värt en chans!

Twilight-Android-Apps
Twilight
Enligt nyare forskning visar det sig att ljus med blå våglängd kan få kroppen att dramatiskt minska produktionen av malatonin – ett viktigt sömnhormon. Teorin säger att det blå ljuset vid morgonen gör att man lättare vaknar. Appen filtrerar bort det blå ljuset från din mob, platta, dator och gör (förhoppningsvis) att du somnar lättare på kvällen.

unnameds
Sleep as andriod
Håller koll på din sömn och för statistik över hur man rör sig och vilka ljud man gör. Tanken är att ha mobilen på (helst i flygläge med wifi avstängt) i sängen medan man sover. Appen kan spela in ljud och mäter dina rörelser. Man erhåller en graf över sin sömncykel och det visar ifall man fått de viktiga REM-cyklerna där majoriteten av de livsviktiga hormonerna utsöndras. Missar man sina REM-cykler genom att sova för lite så uteblir ganska stor del av kroppens hormonproduktion. Sjukdom, nedstämdhet, koncentrationssvårigheter, uteblivna träningsresultat, dålig hy etc. är vanliga konsekvenser. Man ställer in så att appen väcker dig långsamt till ett fridfullt ljud i en cykel av lätt sömn nära din önskade uppvakningstid. På det sättet känner man sig mer utvilad och vaknar naturligare och skönare, än att kanske ryckas upp i panik av en otrevlig väckarklocka då man befinner sig i djup sömn. Jag ska använda appen för att hitta min optimala sömn där jag kan pricka alla REM-cykler och vakna utvilad till så få timmar i sängen som möjligt. Tack till Jocke i min klass som gav mig idén till denna.

Apparna kommer testas i maj med utvärdering i slutet av månaden!

august2-84606cp2

Charles Poliquin

Under maj kommer jag arbeta mer för att skapa vanan att inte ha mobilen i fickan. Enligt den erfarne och kunnige fitnesskribenten Charles Poliquin finns det många studier som visar att spermieproduktionen/kvaliteten och testosteronnivån minskar betydligt av att ha mobilen i fickan. Jag har inte undersökt saken närmare, men eftersom jag ändå avskyr att ha saker i fickorna så är det ett gott nog skäl till att aktivt sörja för en kulpåse befriad av strålning.

Vid sidan av skolan brukar jag ha egna projekt, och denna månad ska jag ta en kurs i wordpress för att bli bättre på att utveckla och driva min blogg. Jag har ett medlemskap på http://www.moderskeppet.se där man kan gå onlinekurser i de flesta vanliga medieverktyg och jag rekommenderar sidan starkt. Sidan behandlar ett brett spektrum av kunskapsområden (33 st) och för mig som är galen i att öka sin kunskap inom saker jag kan tjäna pengar på är det en guldgruva. I framtiden kanske jag vill kunna åtnjuta en sidoinkomst av webbutveckling eller grafisk design parallellt med min ingenjörsexamen.

Renoveringen av lägenheten fortsätter också, och jag jobbar vidare med köket i lagom takt.

Månadens böcker att läsa:

olof_rohlander-bli_en_vinnarskalle
En handbok i mental träning för att motivera och lära sig prestera på topp när det gäller.

svenska_miljardarer-19189549-frntl
Ett par av sveriges miljardärer synas i sömmarna. Huvudpersonerna måste ha skapat sin förmögenhet själva (dvs inte ärvt den eller tillskansat sig den via skiljsmässa). Det handlar om deras bakgrund, karriär, uppväxt – allt med kommentarer av närstående personer med insyn i deras liv. De ger även sina tips på hur man själv bör agera för att bygga en stor förmögenhet. För mig, som är intresserad av privatekonomi och är fascinerad av personer med överdrivet gott självförtroende, är boken en oas av trevlig kunskap. Roliga citat och extrem hybris utlovas. En av miljardärerna sa exempelvis “jag är en modern blandning av Djingis Khan och Machiavelli”..

 • rensa mobil och surfplatta och organisera mina skoldokument
 • läsa böckerna
 • gå klart wordpress-kursen
 • testa och utvärdera apparna
 • inte ha telefonen i fickan

Månadens citat

Den kinesiske filosofen Confucius har många bra citat

Den kinesiske filosofen Confucius har många bra citat

Månadens bild

Phoenix, a mythical, sacred fire bird that symbolizes rebirth, immortality, and renewal in the mythologies of the Arabian, Persians, Greeks, Romans, Egyptians, Chinese, Turks, Indians and Phoenicians/Canaanites. Phoenix are described as birds with colorful plumage and a tail of gold and scarlet (or purple, blue, and green, according to some legends) with a 500 to 1000 year life-cycle. Near the end of its life, a phoenix builds itself a nest of twigs or whole trees that it then ignites; both nest and bird burn fiercely and are reduced to ashes, from which a new, young phoenix or phoenix egg arises, reborn anew to live again.

Phoenix, a mythical, sacred fire bird that symbolizes rebirth, immortality, and renewal in the mythologies of the Arabian, Persians, Greeks, Romans, Egyptians, Chinese, Turks, Indians and Phoenicians/Canaanites.
Phoenix are described as birds with colorful plumage and a tail of gold and scarlet (or purple, blue, and green, according to some legends) with a 500 to 1000 year life-cycle. Near the end of its life, a phoenix builds itself a nest of twigs or whole trees that it then ignites; both nest and bird burn fiercely and are reduced to ashes, from which a new, young phoenix or phoenix egg arises, reborn anew to live again.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s