Grattis H&M – ni är tråkigare än nånsin

Jag har tidigare alltid varit ett stort fan av H&M. Varje gång jag gått in i någon av deras butiker har jag sett massor av inspiration och kläder som jag skulle kunna tänka mig äga – tills nyligen.

I mina ögon började H&Ms förfall när de under hösten lanserade en lodiskollektion med herrkläder som inte ens en uteliggare skulle ta i med tång. Ta en titt på den här t-shirten till exempel, modellen kallades hole-patterned t-shirt.

hm hole

Helt ärligt. Om du frivilligt betalar pengar för den här t-shirten, då finns det ingen annan slutsats att dra än att du måste va dum i huvudet. Jag vet inte vad H&M’s designers tänkte här – min bästa gissning är att man försökte spela på Marvels serie Luke Cage?

luke cage

Hur som helst, epic fail. Hade jag varit en av cheferna på H&M så hade designern som kommit till mig med en idé om att sälja uteliggarkläder fyllda av hål fått sparken med omedelbar verkan. Sedan dess kan man konstatera att det inte gick bättre. Skandalen med “coolest monkey in the jungle” blossade upp, vilket gjorde att man förlorade samarbetet med artisten The Weeknd, vilket var en kollektion som jag verkligen gillade och som jag tyckte började ta H&M i rätt riktning igen.

monkey

Coolest monkey skandalen gjorde att man fick stänga butiker och flera butiker i Sydafrika blev totalförstörda av vandalisering. Oavsett ifall man tycker att folk gjorde en höna av en fjäder eller ej, så var det ett osmart och osmakligt drag att publicera bilden.  Ett globalt modeföretag med miljontals följare i olika kulturer borde förstått att en sådan bild är att be om trouble – speciellt i dagens lättkränkta och uppkopplade samhällsklimat där minsta felsteg snabbt kan få viral spridning och sänka bilden av ett företag.

viral.jpg

Sedan dess har man legat kvar på botten modemässigt, iaf i mina ögon. Varje gång under de senaste tre månaderna som jag gått in i en H&M butik så har jag blivit deprimerad. Kläderna som hänger där saknar helt karaktär, färgerna är konstigt valda, och designen på plaggen är minst sagt tråkig. Jag har gått ut ur butiken utan att ha sett ett enda plagg som jag skulle kunna tänka mig bära, vilket aldrig hänt när jag besökt H&M innan.

Är det en marknadsstrategi? Kanske försöker man rida ut vågen efter monkeyskandalen genom att spara in så mycket som möjligt på design? Jag vet inte. Håller iaf tummarna för en storslagen comeback, för innan har det varit en av mina favoritbutiker. Sparka era designers och ta in nytt kompetent folk tack.

 

Author: Danny

Life is an adventure! I believe in participating in life - not standing on the side and watching it. Here I will write about all my passions, big and small. Follow my exciting trips around the world as well as my almost normal days at home, wherever it may be at the moment.. If you like inspiration, travel, challenges, training, fashion, self improvement, culture, food and gear - look no further! So to all my stalkers, congratulations! Now you can enjoy watching my life closely at home with your computer, those cold nights with binoculars aimed at my window are finally over. I'll finish my first post by quoting Bilbo (a character in J.R.R Tolkien's The lord of the rings) with a line that ever since I heard it as a child (about 2 years ago) has left a trace in my memory: " It's a dangerous business, going out your door. You step onto the road, and if you don't keep your feet, there's no knowing where you might be swept off to"

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s